Ustanovil je univerzo, na kateri je samo ena smer – kako priti do gore denarja. In še preden je univerza izšolala prvega milijonarja, se je Donald Trump soočil s človeško nehvaležnostjo, tako kot mnogi altruisti in vizionarji pred njim. Velika skupina študentov ga je obtožila prevare. Da je Trump obljubljal izjemne profesorje, dobili pa naj bi povprečne borzne mešetarje; da bodo imeli predvsem individualne ure, dobili pa so »masovko«; da jih bodo zelo hitro usposobili služiti milijone, dobili pa so kopico teoretičnih nasvetov, vrednih gostilniške debate. In kaj je še hujše. Tožilec države New York Eric Schneiderman si je celo drznil poseči v avtonomijo univerze in je dvignil obtožnico proti častitljivemu Trumpu, češ da je z lažnimi obljubami prevaral 5000 študentov in od njih izmolzel 40 milijonov dolarjev za kurikulum, ki se mu smejijo celo v zadnjih beznicah v Harlemu in Bronxu. Vidite, kako težko je biti dobrodelen in širokosrčen.

Najprej omenimo največjo sramoto. Tožilec Schneiderman je čisto navaden Brut, ki je dvignil roko na svojega dobrotnika, saj mu je Trump doniral 12.500 dolarjev, ko se je ta pred leti podal v boj za položaj državnega tožilca. Dobrota je sirota, bi rekli Slovenci, in Trump ta pregovor prek Melanije sevniške prav gotovo pozna. Potem pa je tu še študentska svojat, ki bi brez znoja in žuljev rada prišla do milijona. Za piškavih nekaj deset tisoč dolarjev šolnine so lahko celo nekaj ur poslušali ustanovitelja univerze osebno, Donalda Trumpa, ki jim je bral odlomke iz svojih knjig Razmišljaj kot milijarder, Umetnost pogajanja in Kako postati bogat, potem pa so lahko knjige tudi kupili. Na kateri univerzi, lepo vas prosim, ustanovitelj deli svojo strokovnost z bruci za tako majhen denar? Potem pa so študenti za seminarsko nalogo morali skleniti svoj prvi nepremičninski posel, za kar so seveda morali investirati svoj denar. Pa ja niso mislili, da jih bo Trump financiral? Toda, nič lažjega, so jim rekli prfoksi. Dvigneš posojilo in greš na nepremičninski trg. Večina študentov je pogorela, izgubila denar in bila prisiljena najeti novo posojilo ter se podati v nov posel. Kdor se ne nauči, je prisiljen ponavljati. Ponavljaš, dokler imaš denar. Ko ga nimaš več, adijo, študij. Pošteno? Pošteno! Ali jih je kdo prisilil študirati pri Trumpu? Ni!

Zdaj pa nesposobni in leni študenti pravijo, da so jim na univerzi pobrali šolnine, vzeli denar za nepremičninske posle, v katere pa so jih vrgli nepripravljene. To sploh ni res. Še najbolj butasti poslovnež namreč ve, da je najboljše učenje na lastnih napakah in da se na borznem ali nepremičninskem spolzkem parketu velikokrat raztreščiš kot prezrel paradižnik, a nato vstaneš, se znova zadolžiš in naslednjič obereš nekoga drugega, ki je v poslu treščil kot pijanec s kolesa. In to je Trumpova univerza študentom omogočila. Da pa tega niso znali izkoristiti, so si sami krivi. Mar bi posnemali Trumpa. Z milijonom je ustanovil univerzo, 40 milijonov pa je zaslužil na račun študentov, kot bi mignil. To je poslovna lekcija, ki si jo bodo zapomnili za vse večne čase ali vsaj dokler ne odplačajo dolgov. In priznati je treba, da jim Trump zanjo niti ni veliko zaračunal.