Staro kopališče pokopala onesnažena Krka

Načrtovano kopališče v dolenjski prestolnici ni novost. Starejši prebivalci se z veseljem spominjajo kopališča na Loki s pretočnim bazenom, skakalnico in plavalnimi programi. Marsikdo se sprašuje, zakaj tudi danes ni tako in se v Krki ne moremo hladiti v vročih poletnih mesecih. Odgovor tiči v intenzivni rasti industrije po letu 1960, ki se ni menila za ekološke standarde. Na zavodu za turizem pojasnjujejo, da je k onesnaženosti reke prispevala tudi skokovita rast števila prebivalcev: »V Krko je teklo praktično vse in posledice so bile na dlani: kakovost vode se je drastično slabšala, zdravstvene organizacije so odsvetovale kopanje v reki, zato je kopališče na Loki zamrlo.« Do danes so se razmere izboljšale. Mestna občina Novo mesto je v preteklih letih gradila kanalizacijske sisteme, postavila centralno čistilno napravo na Loki in s tem Novo mesto uvrstila med vodilne in prve v Sloveniji, ki bo uveljavila evropsko direktivo. Tudi podatki Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto pričajo o tem, da je Krka od leta 2005 primerna za kopanje vse od izvira do izliva, torej na območju od Soteske nad Jezom do ŠRC Grič, blizu izliva Krke v Savo.

Zagotovljenih 100.000 evrov

»Občina Novo mesto je za kopališče namenila več kot 100.000 evrov, septembra pa naj bi zanj že izbrali izvajalca del, ki bo gradnjo začel že jeseni letos,« je pojasnil Ivan Kuljaj, predsednik Zavoda za turizem Novo mesto. Poleg kopališča bi na novomeški Loki uredili tudi prostore za piknike v sklopu ureditvenega načrta športnega rekreacijskega parka Portoval. Ta bi bil razdeljen na centralni severni in manjši južni del, kjer bi bile table s podatki o čistosti reke, gostinski lokali, sanitarije in ribiški pomoli. Poskrbljeno bi bilo tudi za najmlajše, saj bi zanje uredili poseben bazenček.

Poleg kopališča namerava občina urediti tudi plovni režim in pri baru Boter okrepiti čolnarsko ponudbo, ki bo vsakemu meščanu omogočala brezplačno čolnarjenje po zeleno-modri lepotici. Lokacijo za kopališče so izbrali zaradi bližine mestnemu središču, tako da je ta lahko dostopna vsem, ki bi si želeli nove vodne avanture. Prav tako je v prihodnje načrtovana kolesarska pot »iz centra v center«, na občini pa obljubljajo tudi vse več prireditev, povezanih s »turistično« Krko.