Idejni oče smučišča, ki se za zdaj imenuje Smučišče 2864, je podjetnik Boštjan Čokl, ki je pojasnil, da letos pozimi kljub napovedim smuka ne bo mogoča. »Potekajo postopki razlastitve tistih lastnikov, ki nam jih ni uspelo prepričati o koristih projekta in o pogojih njihovega sodelovanja. Država je sprejela ustrezen zakon, ki omogoča reševanje takih sporov z lastniki. Ti so v primerih urejanja smučišč pogosti. Žal gre pri tem vedno za nekaj posameznikov, a prepričan sem, da bomo kljub temu uspešni z naložbo.«

Čokl pravi, da se trenutno dogovarjajo s finančnimi in drugimi partnerji pri projektu. »Čakamo gradbeno dovoljenje, pri tem pa je prvi pogoj urejeno lastništvo, in to je zavrlo celoten potek. Upam, da bomo letos že opravili prva dela na terenu, smučišče pa dejansko odprli pred naslednjo sezono, morda že poleti,« obljublja Čokl.

Potem ko je državni zbor spremenil zakon o žičniških napravah, je država Čoklu podelila koncesijo in tako so lahko stekli postopki za razlastitev peščice od več deset lastnikov zemljišč v okolici načrtovanega smučišča. Čeprav ne gre prezreti pravic lastnikov zemljišč, so v bohinjskem primeru na ravni države prepoznali pomen naložbe, ki bo najvišja v zadnjem času v našem turizmu. »Moram ponoviti, da smo z delom državnih organov zadovoljni, državne ustanove so delale učinkovito, mi smo sledili zakonodaji,« trdi Čokl, ki je v Bohinju že do zdaj dokazoval, da so njegove zamisli uresničljive. Hotel Park s pokritim kopališčem je bohinjski turistični adut, zelo cenjen med domačimi in tujimi gosti.

Evropska sredstva, bančni krediti, sovlaganje dobavitelja opreme in lastna sredstva bodo viri za financiranje projekta, ki bo v prihodnje povezal tudi smučišče na Soriški planini, na leto pa naj bi na 25 kilometrov dolgem smučišču smučalo okoli 150.000 smučarjev. V Bohinju naj bi na ta račun ustvarili okoli 70 novih delovnih mest.