Elektronske cigarete bi lahko bile nevarnejše, kot se je sprva domnevalo, poročajo v septembrski izdaji revije. »E-cigarete so daleč od neškodljivih napravic, kot jih oglašujejo oglaševalci,« so zapisali in ob tem navedli rezultate študije, ki jo je opravil francoska zveza potrošnikov, ki je analizirala deset različnih modelov e-cigaret. Izsledke študije so sicer že predali oblastem.

»To še ne pomeni, da jih je treba prepovedati, vendar pa bi jih bilo vsekakor treba bolj nadzorovati,« je povedal Thomas Laurenceau, glavni urednik revije. Laurenceau je bil tudi kritičen do določenih vrst e-cigaret, ki nimajo varnostnih pokrovčkov, saj bi lahko bile količine nikotina, shranjene v tekoči vsebini elektronskih cigaret, smrtonosne za otroke.

Izvajalci študije trdijo, da so pri raziskavi uporabili inovativno metodo zaznavanja »občutne količine karcinogenih molekul« v pari cigaret. »Pri treh od desetih modelov so bile stopnje karcinogenega formaldehida blizu tistim, ki so značilne za konvencionalne cigarete,« je povedal Laurenceau. Zaznali so tudi zelo strupeno molekulo akrolein, in to v količinah, ki so pri nekaterih modelih celo presegli vrednosti pri običajnih cigaretah.

V Franciji, kjer je kajenje na javnih mestih od leta 2007 prepovedano, so sicer e-cigarete precej priljubljene, uporablja jih kakšnih milijon ljudi. Maja letos je francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine razglasila, da bodo prepoved kajenja na javnih mestih zdaj razširili tudi na elektronske cigarete.