»Končno! Po taki smoli vso sezono sem to zares potreboval. Obleči majico se zdi zame v tem trenutku kot sanje. Po težkih dneh sem si zdaj le lahko malce oddahnil,« je Jani Brajkovič žarel v cilju uvodnega dne 68. španske Vuelte na atlantski obali Galicije. Zanj je bil to izjemno srečen dan. Razplet za srečneže. 29-letni Belokranjec je kot prvi iz zmagovitega moštva Astane prepeljal ciljno črto ekipne vožnje na čas in za nagrado za en dan oblekel rdečo majico vodilnega. Včeraj, v prvi gorski etapi, jo je že moral prepustiti kapetanu Vincenzu Nibaliju, medtem pa napovedal, da se po koncu sezone poslavlja od kazahstanske ekipe.

»Nisem pričakoval, da bomo zmagali. Vendar smo opravili izjemno vožnjo in zasluženo zmagali,« je Brajko opisal zmago ekipe, prvo Astane na velikih dirkah v tej disciplini, potem ko so na 27 kilometrov dolgi trasi za deset sekund ugnali RadioShack s Fabianom Cancellaro in za 16 sekund zasedbo ekipnih svetovnih prvakov s Tonyjem Martinom. Ekipa Astane je odlično odpeljala vse prej kot preprosto traso kronometra ob atlantski obali Galicije, ki so ga zaznamovali spektakularni start na steklenem splavu, močan veter in razgiban sklepni del. Kar šesterica je odpeljala skupaj vso traso. Ob Dancu Fuglsangu, Estoncu Kangertu, Ukrajincu Grivku in Italijanu Tiralongu je pred ciljnim ovinkom prav  Vincenzo Nibali čelo kolone prepustil Brajkoviču ter mu tako podaril čast in slavo dnevnega junaka. »Jani je imel to sezono veliko smole in v športnem duhu je kar prav, da je v rdeči majici. Smo fantastična ekipa in odlično smo odpeljali. Vuelta je še dolga in težka. Ne vem, ali sem favorit, sem pa vesel nekaj pridobljenega časa proti konkurentom,« je Vincenzo Nibali, ki cilja na dvojček Giro-Vuelta, kot kapetan pojasnil nekaj okoliščin.

Belokranjec je, čeprav le za en dan, z dna skočil na vrh. Iz pekla v nebesa. Po ponesrečeni sezoni je le dočakal dan, ko je bil v središču pozornosti. Ni zasenčil Garetha Balea, vendarle je celotno kolesarsko javnost spomnil na 1. in 2. september pred sedmimi leti, ko je v Španiji že nosil prestižno majico vodilnega. Tedaj še zlatih odtenkov. Čeprav je Brajkovič po tako srečni soboti trdil, da je končno začutil pravo formo in pravi občutek pri mučenju, je že vnaprej razkril, da rdeče majice ne bo branil: »Nisem zato tukaj, da bi majico obdržal. Nibali je številka ena ekipe, eden in edini kapetan. Osredotočil se bom na to, da mu bom v pomoč, in naša naloga je, da ga pripeljemo v rdeči v Madrid.«

Belokranjec, ki je kljub vsesplošni hvali na račun ekipe javno razkril, da z Astano ne bo podaljšal pogodbe za leto 2014 (verjetne možnosti so Argos - Shimano, RadioShack-Trek, Garmin), v nedeljski etapi ni imel asistence klubskih kolegov, kar se sicer na velikih dirkah le redko zgodi. Branjenje majice vodilnega (mimogrede, organizatorji to nagradijo s 160 evri) je po nepisanih pravilih skoraj obveza. Na ciljnem vzponu na Monte da Groba je Brajkovič zavetrje vodilne skupine, v kateri je bil najmočnejši Irec Nicolas Roche (Saxo), spustil dober kilometer pred ciljem, zaostanek 51 sekund pa ga je potisnil na 16. mesto. »Veliko energije sem pokuril že pred zaključnim vzponom. Nekajkrat sem ostal sam na začelju skupine in ni pomagalo niti to, da sem nekaj minut vozil do nezavesti,« je opisal.

Današnja tretja etapa na Vuelti bi bila prva, ki bi bila lahko namenjena hitrejšim kolesarjem, kot je drugi Slovenec v Španiji Grega Bole – z ekipo Vacansolil je prvi dan odpeljal zelo solidno – a pred ciljem je tri kilometre dolg vzpon, kar obeta številne kombinacije razpleta.