Slovenski kolesar Brajkovič, ki je po uvodni etapi, ekipni vožnji na čas, oblekel majico vodilnega, je le en dan vztrajal na vrhu kolesarske karavane na španski pentlji, oblečen v prestižno rdečo majico vodilnega v skupni razvrstitvi. Belokranjec je po današnji etapi vodstvo prepustil moštvenemu kolegu Nibaliju.

Brajkovič je danes zaostal 51 sekund in zasedel 40. mesto. V skupnem seštevku dirke je Brajkovič nazadoval na 16. mesto. Po poročanju španskih medijev Astana Brajkoviču ne bo podaljšala pogodbe.

Drugi Slovenec Grega Bole je končal pri repu uvrščenih. Potem ko je v moštvu Vacansoleil opravil svoje naloge, se je odločil, da ne bo napadal na polno ter raje hranil moči za katero od prihodnjih, bolj ravninskih etap, na katerih pričakuje, da bo dobil vidnejšo vlogo ter seveda kar se da najbolje izkoristil ponujeno priložnost.

Odločilen je bil ciljni vzpon. Brajkovič je v prvih kilometrih vzpona vozil v ozadju prve skupine, a se je kmalu znašel v težavah ter prepustil skupno vodstvo moštvenemu kolegu, letošnjemu zmagovalcu dirke po Italiji Nibaliju, skupnemu zmagovalcu španske pentlje leta 2010.

Ob začetku zadnjega kilometra so se v ospredje prebili kolesarji, ki so bili najhitrejši v etapi. Največ moči pa je prav za konec vzpona ohranil irski kolesar Roche, ki je silovito napadel 400 metrov pred ciljem in slavil etapno zmago. Zmagovalec etape je sin skupnega zmagovalca dirke po Franciji leta 1987 Stephena Rocha.

"Kakšen neverjeten dan. Končno je prišlo dolgo pričakovano poplačilo za ves trud in napore, ki sem jih vložil, da bi bil v kar se da najboljši formi za špansko pentljo. Pred nami je še nekaj etap, upam, da bom tudi v nadaljevanju vzdržal tempo ter se v cilju dirke v Madridu veselil četrtega, petega ali vsaj šestega mesta v skupni razvrstitvi, kar bi bilo nekaj čudovitega," je po etapni zmagi vrelo iz Irca.

Zadovoljen je bil tudi Nibali, ki je že zgodaj oblekel rdečo majico vodilnega kolesarja v karavani: "Zelo dobro se počutim, saj sem zelo dobro pripravljen, zelo sem vesel, da sem si nadel rdečo majico, ki sem jo že nosil leta 2010. Španska preizkušnja je zelo dolga in naporna, kar pomeni, da nas čaka še kar nekaj kilometrov."