Čeprav ima med trojico španskih matadorjev, ki obvladujejo kraljevi razred motociklističnega prvenstva, najmanj izkušenj, se Marquezu nasmiha glavna nagrada na koncu sezone. Čeprav je o naslovu prvaka še prezgodaj razmišljati, pa ima sedem dirk pred koncem že lepo prednost. Marquez ima po peti zmagi v sezoni in četrti zaporedni zdaj že 213 točk, Pedrosa 187, branilec naslova Lorenzo pa 169.

Ob zmagi je mladi španski zvezdnik dosegel še en rekord, saj je kot prvi dirkač doslej že v svoji prvi sezoni na najvišji ravni dosegel pet zmag. Pot do zadnje na Češkem pa je bila nadvse zanimiva, saj so Marquez in njegova rojaka uprizorili napet boj, v katerem drugi vozniki niso imeli pravih možnosti za uspeh. Svojo je spektakularno zapravil Cal Crutchlow, ki je sicer bil najhitrejši v kvalifikacijah, toda v osmem krogu, ko je bil sicer že četrti, je zlezel s steze, se še skušal vrniti, vendar je bil na koncu le 17.

Lorenzo je najhitreje začel, Marquez pa ga je napadal. Dirkača sta večkrat zamenjala mesti, dokler ni štiri kroge pred koncem Marquez izvedel odločilnega manevra in se prebil v vodstvo, kjer je ostal do konca. Lorenza pa je nato prehitel še Pedrosa, ki se mu je tudi uspelo obdržati pred tekmecem na Yamahi.

"Upal sem, da bom zmagal, nisem pa pričakoval prvega mesta. Vedel sem, da bosta tako Lorenzo kot Pedrosa tukaj zelo močna, zato sem še posebej vesel, da mi je uspelo. To je zelo pomembno zaradi točk in skupnega seštevka," je nastop v Brnu ocenil Marquez. Tudi Pedrosa, čeprav je moral priznati premoč moštvenemu sotekmovalcu, ni bil nezadovoljen: "Vozil sem na robu zmogljivosti. Skušal sem najti svoj ritem, a sem imel nekaj težav z oprijemom gum pri izhodu iz zavojev."

Za vodilno trojko je pod odrom za zmagovalce ostal Valentino Rossi, potem ko se je celo dirko otepal Španca Alvara Bautiste. Šesti je bil Nemec Stefan Bradl, za njim sta dirko končala oba Ducatijeva dirkača, Italijan Andrea Dovizioso in Američan Nicky Hayden.

V šibkejših razredih sta slavila Finec Mika Kallio in Španec Luis Salom. Kallio je v razredu moto2 ugnal Japonca Takakija Nakagamija, tretji pa je bil Švicar Thomas Lüthi. V skupnem seštevku SP je vodstvo obdržal Britanec Scott Redding, čeprav je današnjo deseto dirko sezone končal šele na osmem mestu. V razredu moto 3 pa je Salom prehitel rojaka Mavericka Vinalesa in Nemca Jonasa Folgerja. V skupnem seštevku je v vodstvu Salom.

Sezona SP se bo nadaljevala že čez teden dni s preizkušnjo v britanskem Silverstonu.