Abrahamsberg ne pričakuje konkretnih navodil stranke glede glasovanja

Stranka DeSUS je proti vsakim političnim igricam in nastavitvam, a so nadzorniki pri svojem odločanju neodvisni, kriteriji imenovanja po strokovnih merilih pa jasni, je pred današnjim sestankom vodstva DeSUS pojasnil Abrahamsberg.

Tako Abrahamsberg ne pričakuje konkretnih navodil stranke glede glasovanja pri imenovanju predsednika uprave Luke. "V tem smislu ostajam nevezan na odločitve in izjave predsednika, pač neodvisen nadzornik, in vsakršno vpletanje stranke v konkretne primere imenovanja bi pomenilo ravnanje v nasprotju s kodeksom in korporativnim pravom," je poudaril.

Nadzorni svet Luke je po njegovih besedah sestavljen kompetentno. Abrahamsberg je zato prepričan, da bodo nadzorniki glasovali za najboljšega kandidata. Meni tudi, da bodo dosegli soglasno odločitev in bo novi predsednik uprave sprejemljiv za vse člane, saj da Luka lahko uspešno deluje le s polno podporo nadzornikov ter dobrim sodelovanjem enih in drugih.

Erjavec v Luki Koper ne želi Gašpar Mišiča

Prvak DeSUS Karl Erjavec je sicer napovedal, da bo vodstvo stranke danes sprejelo sklep, naj Abrahamsberg ne podpre kandidature Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke. Tudi sicer predsednik DeSUS "glede na javno polemiko, ki se ob tem odvija", pričakuje, da nadzorniki kandidature donedavnega državnega sekretarja v kabinetu premierke ne bodo podprli.

Abrahamsberg pa je pred sestankom medijem dejal, da je bila Erjavčeva izjava "mogoče narobe razumljena", saj da vodstvo DeSUS danes ne bo razpravljalo o posameznih kandidatih za prvega moža Luke.

Svet bo tehtal vse argumente za in proti

Na vprašanje, kaj osebno meni o kandidaturi Gašparja Mišiča, pa je Abrahamsberg odgovoril, da je to vprašanje "nekorektno", saj da je odločitev v rokah vseh članov nadzornega sveta. "Svet bo tehtal vse argumente za in proti, imenovanje partijskih sekretarjev na odgovorna mesta pa pač ni primerno," je še dejal.

Meni tudi, da bodo na ponedeljkovo sejo prišli vsi člani nadzornega sveta in je "skoraj prepričan", da bo takrat tudi padla odločitev o imenovanju novega prvega moža Luke.

Vodstvo DeSUS bo sicer na današnjem sestanku govorilo tudi o proračunu za leto 2014 z vidika groženj nižanja pokojnin in ukinjanja regresov. Potrdili bodo že znano stališče, da temu odločno nasprotujejo.

Lukšič: Nadzorniki naj s svojim premoženjem jamčijo za kadrovske odločitve

Predsednik SD Igor Lukšič je ponovno zanikal, da bi glede odločitve o prihodnjem vodstvu Luke Koper skušal na kogar koli vplivati. "Jaz ne kličem ljudi, kako naj odločajo. Želim si, da tega ne bi počeli niti drugi," je poudaril. Nadzorniki naj se o kandidatih čim bolje informirajo, za kadrovske odločitve pa naj jamčijo s svojim premoženjem.

Lukšič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so bili v SD vedno proti strankarskemu kriteriju kot edinemu merilu za nastavljanje kadrov. Glavno vprašanje je, ali je nekdo usposobljen za položaj, in to bi morali upoštevati tudi ljudje, ki o tem odločajo.

O namigih, da naj bi SD preko uprave imela vpliv na Sod, pa je Lukšič dejal, da je Slovenija majhna država. Ljudje SD očitajo, da ima "nek blazen vpliv", vendar pa Lukšič, kot poudarja, večine ljudi, ki naj bi bili njihovi kandidati, niti ne pozna.