V domžalski soseski SPB, ki šteje krepko več kot 500 stanovanj in več kot 120 lokalov, so kljub vgrajenim delilnikom za odčitavanje porabljene toplotne energije ta mesec prejeli že drugi poračun za porabljeno toplotno energijo. Tokrat so prejeli poračun za minulo kurilno sezono, februarja so ga prejeli za poprejšnjo kurilno sezono. In čeprav se nekateri še niso povsem ohladili zaradi vrtoglavih februarskih poplačil, jim temperaturo že dvigujejo nova doplačila.

Ob novih poračunih jih sicer večina ugotavlja, da so se ti nekoliko zmanjšali, a so po mnenju nekaterih še vedno nerazumno visoki. Gospa, ki prebiva v 76 kvadratnih metrov velikem stanovanju, pa je kljub opominu pred tožbo odločena, da ne bo plačala ne prvega ne drugega poračuna, saj ne verjame, da se je prejšnjo sezono grela za 1791 evrov in zadnjo za 1873 evrov. Dodaja, da so njeni radiatorji ekonomično naravnani, eden naj bi bil celo vso zimo zaprt. Pravi tudi, da upravnike prosi za dokazila in pojasnila, a dobi le nerazumljive tabele.

Kriv je pozno sprejet sporazum

Svetovalka Iva Verbnik iz Aktiva skupine iz Trzina je pojasnila, da poračune še vedno pošiljajo zato, ker so stanovalci sprejeli sporazum o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto šele novembra 2012 in so do takrat lahko zaračunavali le akontacijo glede na velikost stanovanja. Sporazum pa je izdelalo uradno podjetje skladno s standardom SIST EN 12831, zato kot upravniki o njem ne morejo dvomiti. Verbnikova je dodala, da so zaradi zamudnega usklajevanja sporazuma lahko pripravili poračun za predlansko sezono šele januarja letos, za lansko pa junija. Dejala je, da so bila doplačila in vračila za predlansko sezono že izvedena in jih ni poravnala le peščica, ki ustreza običajnemu številu neplačnikov tudi pred poračuni. Predlog zadnjega obračuna za zadnjo kurilno sezono pa so junija poslali vsem najprej v preverbo in pri končnem obračunu upoštevali pripombe, ki pa jih je bilo zelo malo. Tudi pritožb na končni obračun naj ne bi bilo veliko, več je bilo prošenj za obročno odplačevanje, čemur so ugodili. Verbnikova je dodala, da je bilo tokrat na stanovanjskem delu več vračil kot doplačil in obratno na poslovnem delu. »Vendar pa so letošnja odstopanja nominalno manjša, kar kaže na to, da se je sistem obračunavanja že bolj približal dejanski porabi,« je zatrdila Verbnikova.

Plačujejo s stisnjenimi zobmi

V praksi to pomeni, da so v 124 kvadratnih metrov velikem baru Bled, kjer so se predzadnjo zimo greli za okroglih 5000 evrov, v zadnji sezoni »privarčevali« dobrih 1500 evrov in se greli le še za slabih 3500 evrov. Pravijo, da obračunov ne razumejo in se jim tudi letošnji stroški zdijo še vedno nerazumno visoki, a jih bodo kljub temu plačali. S stisnjenimi zobmi pa po obrokih že odplačujejo tudi vrtoglavi poračun predlanske zime. V 31 kvadratnih metrov velikem poslovnem prostoru, kjer so predlani za ogrevanje porabili več kot 800 evrov, naj bi zadnjo sezono porabili za 20 odstotkov manj toplote. Kot pravijo, se za plačilo starih obračunov še pogajajo, nove pa bodo plačali, čeprav so tudi ti še vedno nepričakovano visoki.