Atletinja, ki prebiva v svojem rojstnem mestu Volgograd, je priznala, da je njeno mesto močno obubožano in v zatonu. »V Volgogradu bom imela številne zadolžitve, vendar želim prebivati v Monaku,« je v pogovoru za ruski časnik Argumety i Fakty dejala Isinbayeva. »Le kaj lahko počneš v tako revnem kraju, kot je Volgograd? Mesto je postalo grozno in zastarelo. Propadlo je, ceste pa so obupne.«

Domači kraj 31-letnice, ki se nahaja 900 kilometrov južno od Moskve in se je nekoč imenovalo po ruskemu diktatorju Josipu Stalinu, je znano predvsem po eni najbolj krvavih bitk v 2. svetovni vojni. A kot pravi Isinbajeva, bi moralo »mesto herojev« pošteno obnoviti in privabiti investitorje.

»Enostavno moraš ustvariti spodobne pogoje za bivanje. V našem mestu tega ni,« je še povedala ruska junakinja in s to izjavo verjetno pošteno razhudila ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki skuša Rusijo pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju prihodnje leto mednarodni javnosti prikazati kot moderno in razvito državo.

Isinbajeva je sicer že prebivala v Monaku, a se je nato vrnila v Volgograd, da bi znova sodelovala s svojim nekdanjim trenerjem Jevgenijem Trofimovom.