Ortega je imel precej težav, preden je dobil dovoljenje kubanskih oblasti za nastop na SP, ki je bilo od 10. do 18. avgusta na stadionu Lužniki. Tik pred SP mu je nacionalna zveza ukinila šestmesečni suspenz, ki ga je doletel zaradi nediscipline. Ortega je na prvenstvo odšel s tretjim najboljšim izidom sezone na svetu in velja za naslednika Dayrona Roblesa, olimpijskega zmagovalca iz Pekinga in nekdanjega svetovnega rekorderja na visokih ovirah.

Slednjemu pa kubanska atletska zveza ni izdala dovoljenja za nastop na mednarodnih tekmah, kot je dejal predsednik zveze Alberto Juantorena, "zaradi težav z disciplino in njegovim razumevanjem športne etike". Robles, ki je z licenco kluba iz Monaka nastopal na mitingih, pa še ne more tekmovati za novo državo na velikih tekmovanjih, četudi bi za to zaprosil. Dovoljenja za prestop kubanskih oblasti ne more pričakovati, zato bo moral počakati na triletni rok, po katerem bo lahko ponovno tekmoval na SP ali OI za kako drugo državo.

Vse te težave so se Kubancem poznale tudi na tekmovališču, saj je na SP v Moskvi ta otoška država zabeležila najslabši izid na prvenstvih po letu 1987, saj je osvojila eno srebrno in dve bronasti medalji.