Zdravo stopalo potrebuje prostor, se glasi najpomembnejše sporočilo, ki naj ga upoštevajo zlasti ljubiteljice elegantnih in ozkih čevljev. Andrej Prlja, dr. med., specialist ortoped iz Splošne bolnišnice Jesenice, zato dodaja, da priljubljeni natikači, tako imenovane japonke, načeloma niso slaba izbira. »Vsaka široka obutev je boljša od ozke ali prekratke, v kateri je noga stisnjena,« je dejal ortoped. Težave nastopijo pri daljših enoličnih obremenitvah, npr. daljši stoji ali hoji po vročem asfaltu. Stopalo se takrat rado razboli. Kot je pojasnil Prlja, bi potrebovali, da bi se izognili bolečini, nekoliko debelejše podplate natikačev z vložkom, ki podpirajo stopalne loke. Žal pa so pri poceni natikačih ti dodatki redki. Japonke za nekaj evrov, ki jih prodajajo na vsakem koraku, so praviloma ravne in tanke. Ortopedsko primernejše pa sodijo v višji cenovni razred. Če nimamo namena zapravljati za natikače, velja imeti doma vsaj kakovosten par športne obutve z vložkom, ki podpira vzdolžni in prečni stopalni lok. »Za daljša nakupovanja ali sprehode po mestu je to veliko boljša izbira,« je svetoval sogovornik.

Mladi prenesejo več

Za zdrava stopala je dovoljeno tako rekoč vse, idealna pa je obutev, ki stopalom omogoča čim več svobode. Ljudje srednjih let in starejši, ki imajo pogostejše ortopedske težave, morajo paziti na udobnejšo in dovolj široko obutev z vložki, ki podpirajo stopalne loke, se glasi priporočilo ortopeda Prlje. V njegovo ambulanto prihajajo ljudje z različnimi težavami. Najbolj pogost je hallux valgus ali kriv palec, sledijo skrivljeni, kladivasti prsti, pogosta je tudi bolečina pod prečnim stopalnim lokom, ki ji strokovno pravijo metatarzalgija, bolečina po stopalu ali plantarni fascitis ter bolečine okoli pete ali kalkaneodinije. Ta stanja so najpogosteje posledica kronične obremenitve stopal, neprimerne obutve, nekaj pa je tudi genetske nagnjenosti.

Nikar vsak dan v visokih petah

Kraljice neprimerne obutve so po besedah ortopeda visoke pete, ki stopalom ne delajo usluge prav v nobeni obliki. »Visoke pete izrazito preobremenijo sprednji del stopala. Ker so ti čevlji po navadi spredaj tudi ozki in stisnjeni, pa utesnjujejo še prste,« je dejal in nadaljeval nekoliko bolj življenjsko, »bodimo realni, ženske želite biti lepe in visokim petam se ne boste odrekle. Zato smo tudi ortopedi sklenili kompromis, ko izdajamo strokovna priporočila. Ob posebnih priložnostih seveda ne gre drugače, obujte vrtoglave pete, vendar jih čim prej sezujte in obujte kaj udobnejšega, najbolje seveda športno obutev.«

Na dopustu hodite bosi

Za zdravje stopal lahko veliko naredimo sami. Bosonoga hoja jim dobro dene, zato bi jo morali prakticirati čim pogosteje. »Ko smo na dopustu, zlati na morju, velja izkoristiti in hoditi bos po pesku, kamenčkih, travi. Toda tudi s tem ne gre pretiravati,« je posvaril ortoped. Če noge niso navajene hoditi bose, je takšno početje po kaki uri lahko precej boleče. V nasprotnem primeru, če ostanemo zmerni, lahko vsekakor naredimo nekaj dobrega za svoja stopala. Poleg bosonoge hoje je Andrej Prlja svetoval še nekaj preprostih vaj, ki jih lahko izvajamo za razbremenitev stopal. Mednje sodi stiskanje žogice, pobiranje brisače s tal, pisanje abecede s stopalom in prsti po zraku ali tleh. Prijetna masaža je lahko že drgnjenje s stopalom po grobi preprogi.

Kakor koli, bodite prijazni s svojimi stopali, skrbite zanje in jih negujte. Navsezadnje so ona tista, ki vas morajo prenašati vse življenje.