V poletnih mesecih je skrb za primerno hidracijo organizma nujna. Človek naj bi vsak dan popil vsaj osem kozarcev oziroma dva litra vode in/ali drugih naravnih brezalkoholnih pijač. Zlato pravilo pitja tekočine za odraslega človeka je: 1,5 litra vode in 8 decilitrov s hrano (juhe, omake, sadje, zelenjava) na dan. Pomembno je, da so napitki nekalorični ali vsaj nizkokalorični, saj pijača (običajno) ni namenjena vnosu kalorij v telo.

Med pijače, ki ne smejo manjkati na mizi v toplejšem vremenu, sodijo voda, sadni in zelenjavni sokovi oziroma napitki, čaji in posneto mleko (sladko in kislo, navadni jogurt in sirotka). V zmernih količinah sodita na seznam poletnih pijač tudi vino in pivo.

Pri človeku sodi žeja med slabo razvite mehanizme – ko občutimo žejo, smo že delno dehidrirani. Ljudje smo med evolucijo izgubili naravni občutek žeje, zato moramo poskrbeti za načrtno uživanje tekočine. Za ustrezno hidracijo organizma je treba skrbeti sistematično, zlasti v poletnih mesecih ter pred vsako telesno in duševno dejavnostjo, med njo in po njej.

Pijača naj bo čim bolj sveža, naravna in intenzivno obarvana, če je le mogoče, brez kalorij. Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko posameznik, ki se odpove tekočim kalorijam, v enem letu brez stradanja shujša za 10 do 12 kilogramov.

Voda

Organizmu najbolj prijazna in sorodna pijača – voda sestavlja skoraj tri četrtine človeškega telesa. Največ je vsebujeta limfa in slina (94–96 odstotkov), kri in plazma (približno 90 odstotkov), pljuča in možgani (80 odstotkov), mišičje (75 odstotkov), jetra (70 odstotkov), rdeče krvničke (68 odstotkov), zobje in kosti pa 10–13 odstotkov. Znanstveniki ugotavljajo, da voda spodbuja in izboljšuje miselne funkcije – pred pomembnim sestankom, intervjujem za službo in zahtevnim izpitom je zato priporočljivo popiti kozarec ali dva vode brez dodatkov. Hkrati pa voda organizmu pomaga v boju s civilizacijskimi boleznimi, kot so artritis, rak, bolezni srca in ožilja, prebavil in izločal, pa tudi gibalnega aparata (voda je pomembna sestavina hrustanca). Pitje vode spodbuja razgradnjo in izločanja strupov iz organizma. Ker spodbuja prebavo in presnovo ter zmanjšuje občutek lakote, je voda dobrodošla tudi pri hujšanju in ohranjanju vitkosti. Več vode v telesu pomeni hitrejše izgorevanje kalorij in topljenje odvečnih kilogramov. Raziskave na zdravih prostovoljcih pričajo, da po dveh kozarcih vode telo potrebuje od 10 do 40 minut, da požene presnovne procese, nato pa v tem procesu porablja 30 odstotkov več energije kot sicer. Posamezniki, ki vsak dan popijejo šest kozarcev vode, izgubijo tri kilograme maščobe na leto, ne da bi si morali za to posebej prizadevati. Pitje vode brez dodatkov pomaga tudi v boju proti najbolj razširjeni epidemiji moderne dobe – zobni gnilobi. Japonski znanstveniki ugotavljajo, da voda, podobno kot zeleni čaj, preprečuje karies.

Kot osnova telesnih tekočin, med katere sodi tudi slina, je voda pomembna za zdravje zob, dlesni, obzobnih tkiv in ustne votline nasploh. Zobje začnejo propadati zaradi koncentrirane sline z visoko vsebnostjo kisline, ki načne zobno sklenino, ta pa je zaradi kislinske erozije lahek plen bakterije Streptococcus mutans. Obilica sline nevtralizira kislino, vsebuje pa tudi specifične minerale, ki spodbujajo obnovo zobne sklenine in krepijo zobe.

Sadni in zelenjavni sokovi

Priporočljivo jih je pripravljati sveže, sproti, da lahko organizem izkoristi maksimalno količino vitaminov, mineralov, encimov, koencimov in drugih bioaktivnih snovi. Vsaj občasno si lahko privoščimo vnaprej pripravljene kakovostne industrijske sadne/zelenjavne napitke, ki ne vsebujejo umetnih dodatkov, konzervansov, dodanega sladkorja, soli ipd.

Vino

Vino je hrana in pijača. Bogato je z resveratrolom – bioaktivno snovjo, ki sodi med močne naravne rastlinske oksidante, z zdravilnimi barvili antociani ter s številnimi drugimi koristnimi sestavinami, kot so vitamini, minerali, encimi, rastlinske beljakovine, kisline, grozdni sladkor, tanin ipd. V zmernih količinah je vino pravi balzam za zdravje, mladostnost in vitalnost. Ključno vlogo pri tem igra črno grozdje, zato si abstinenti in drugi, ki niso navdušeni nad alkoholno pijačo, lahko privoščijo sveže stisnjeni naravni ali vkuhani sok iz temnega grozdja, marmelado, kompot, rozine in druge poslastice iz temnega grozdja.

Pivo

Pivo odpravlja žejo, osvežuje in vpliva na dobro razpoloženje. V zmernih količinah ugodno vpliva tudi na zdravje. Bogato je z vitamini in minerali – vsebuje vitamine skupine B, magnezij, kalij, železo in cink. Bogato je z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, rastlinskimi bioflavonoidi in drugimi antioksidanti. Zdravilne učinke piva so potrdile številne raziskave. Pivo preprečuje nastanek ledvičnih kamnov (na Univerzi v Washingtonu so ugotovili, da kozarec piva na teden zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov – zdravilni učinek pa ne narašča s količino popitega piva!), izpira ledvice in velja za pijačo z najmočnejšim diuretičnim učinkom. Vendar diuretični učinek ni edini vzrok, da je med ljubitelji piva 53 odstotkov manj bolnikov z ledvičnimi kamni kot med tistimi, ki alkohola ne poskusijo. Strokovnjaki sicer še niso odkrili, katera snov v pivu varuje ledvice, vedo pa, da deluje že v zelo majhnih količinah. Pitje piva ugodno deluje na psiho, saj sprošča in zmanjšuje napetost in stres. Zato strokovnjaki med pozitivnimi učinki zmernega pitja poudarjajo tudi vpliv na premagovanje melanholije in zmanjšanje depresije. Pivo naj bi bilo učinkovito tudi v boju proti raku, saj zavira tvorbo rakotvornih heterocikličnih aminov. Določeni flavonoidi v hmelju zavirajo oziroma upočasnjujejo nastanek raka na prsih in jajčnikih.

Zeleni čaj

Strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj zdravilen in koristen za organizem od klasičnega pravega (črnega) čaja. Oba zeliščna napitka izvirata iz iste rastline, le da je zeleni čaj manj obdelan, zato vsebuje več encimov, mineralov, vitaminov in mikroelementov. Zeleni čaj je blažji, lažje prebavljiv (ne obremenjuje želodca in krvnega obtoka), organizmu bolj prijazen od agresivnejše črne različice. Oba pa vsebujeta kofein – lahko celo več kot prava kava. Priporočljivo ga je uživati brez dodanega mleka in sladkorja, lahko pa z limonovim sokom. Zeleni čaj je zdravilen in koristen, saj spodbuja delovanje imunskega sistema in pomaga pri preprečevanju oziroma lajšanju različnih okužb, bolezni in poškodb, upočasnjuje staranje in propadanje organizma, spodbuja miselne funkcije in krepi organizem v boju proti rakavim obolenjem.man