Intelektualna manjzmožnost prizadene enega do dva odstotka otrok po svetu. Čeprav so odkrili nekaj genov, za katere kaže, da bi lahko povzročili nekatere primere intelektualne manjzmožnosti, genetski vzrok te motnje pri večini ljudi ostaja neznan, še posebno pri ljudeh, ki nimajo nobenih očitnih fizičnih znakov, ki bi bili povezani z intelektualno manjzmožnostjo – takih pa je več kot polovica.

Nekateri dokazi kažejo, da bi lahko bile vzrok motnje genetske mutacije, ki se pojavijo pri prizadetem otroku, ne najdejo pa jih pri starših.

V študiji, pri kateri sta sodelovala Nemška mreža za mentalno zaostalost in Inštitut za humano genetiko pri Univerzi Erlangen-Nuremberg v Nemčiji, so uporabili novo tehniko, znano kot sekvencioniranje eksoma, s katero so iskali na novo pridobljene genske mutacije pri 51 otrocih z inteligenčnim kvocientom, nižjim od 50, ter nepojasnjeno intelektualno zaostalostjo in umsko normalno sposobnimi starši.

Poleg znanih mutacij na 11 genih so odkrili še mutacije na šestih novih genih, te mutacije pa so povzročile intelektualno manjzmožnost pri več kot 55 odstotkih v študijo vključenih otrok.

Ti rezultati kažejo, da je verjetno prirojen le majhen delež primerov sporadične intelektualne nezmožnosti, so sklenili raziskovalci.lo