»Ne skrivam, s kakšnimi ambicijami grem na Vuelto. Lepo bi bilo zmagati etapo.« S tako popotnico je v špansko Galicijo na start 68. dirke Po Španiji odšel Grega Bole. Podobno visoke cilje bo imel v soboto na startni črti v Vilanovi de Arouso ob Atlantiku tudi Jani Brajkovič. Ni naključno, da imata na zadnji tretji veliki tritedenski dirki oba slovenska kolesarja podobne visoko izražene želje. Oba jasne in glasne. Oba sta v podobnih okoliščinah. Oba rešujeta ugled.

Po skromni sezoni si oba na 78. izvedbi španskega kroga nadejata uspeha in s tem (dobre) pogodbe za naslednjo sezono. In obema vloge in stanje v klubskih sredinah Vacansolila in Astane niso naklonjene. Oba imata na Španijo že lepe spomine; Brajkovič je v sezoni 2006 dva dni nosil tedaj še zlato majico vodilnega, etapno zmago pa mu je odvzel Danilo Di Luca, vemo s kakšno pomočjo. Grega Bole pa je bil pred tremi leti tudi že tretji v etapi.

Oba sta optimista. Grega Bole je za nameček pred dobrimi desetimi dnevi prekinil dolg zmagovalni post z etapno zmago na francoski etapni dirki Tour de l'Ain in si tako čestital za 28. rojstni dan, zmago je sicer posvetil hčerki, mali razbojnici, kot pravi. Brajko trdi, da je na zadnjih treningih v Julijcih celo bolj letel v klanec kot pred francoskim Tourom, kjer je, kot vemo, bil vpleten v nesrečo pri padcu, a ni bil edini.

»Vedno je bilo nekaj, bolezni, poškodbe, smola. Rad bi dokazal sebi in tudi drugim, da sem še dober kolesar, mogoče z etapno zmago, z visoko uvrstitvijo v skupnem seštevku, mogoče s kakšnim dnem v majici vodilnega. Vse bi bilo dobrodošlo. Za samozavest, za prihodnost,« si Brajko po ponesrečeni sezoni še kako želi preobrata. »Vse bo odvisno od okoliščin. Že po prvih dneh bomo videli, kako se bo začelo obračati,« se zaveda. Belokranjec bo v ekipi Astana podrejen Vincenzu Nibaliju, zmagovalcu letošnjega Gira in Vuelte 2010. Kolesar, ki je z Astano podpisal večmilijonsko pogodbo, ima ob sebi močno spremljevalno ekipo z Dancem Fuglsangom vred, zato bo že v sobotni uvodni etapi na moštveni vožnji na čas Astana v ožjem krogu favoritov za vrh razpredelnic. Morski pes iz Stretta je poleg Joaquina Rodrigueza (Katjuša), Alejandra Valverdeja (Movistar), Ivana Bassa (Cannondale), Romana Kreuzigerja (Saxo) glavni favorit za skupno zmago.

Nerodno za Belokranjca je, da bo zato težje dobil proste roke pri taktiki in bo moral svoje osebne ambicije podrediti ekipi. Ob okoliščini, da ne bo zelo hitro dobil pogodbe v kateri od drugih ekip (pravi, da nekaj malega interesa je), bo verjetno moral privoliti v skromnejše pogoje v Astani. Zato bo moral uporabiti veščine diplomata. Karakterno pa mu to ni blizu. Pred dnevi je že razkril, da je v začetku avgusta pred zadnjo dirko Po Burgosu, generalki za Vuelto, moral zamolčati vodstvu ekipe, da je tik pred odhodom zbolel, sicer bi ga pustili doma. Z antibiotiki se je zdravil kar med dirko in dirko vseeno končal. »Upam, da bo šlo vsaj z zdravjem tokrat v redu,« si želi, saj se glede vremena in trase dirke z izjemno veliko vzponi ne bi smel pritoževati.

Sonce na kvadrat si v sončni Španiji obeta tudi Bole, čeprav trasa ni zanj. Od 21 etap je kar 13 (!) gorskih, enajst se jih konča na klanec. Ni naključje, da klasičnih sprinterjev s sprinterskimi vlaki sploh ni na startu. V druščini hribolazcev je zgolj nekaj hitrih mož. Bole je naglas potarnal, da bi imel raje drugačen tekmovalni koledar. V nedeljo se mu bo tožilo za njemu ljubo sprintersko klasiko Vattenfall v Hamburgu, kjer bodo sicer vozili Borut Božič (Astana), ki je tam že bil na stopničkah, Kristijan Koren (Cannondale), junak VN Zottegema Blaž Jarc (NetApp) in Marko Kump (Saxo), ki je na pretekli teden na Eneco Touru ujel svojo prvo točko World Toura.

No, tudi Bole si je pred sezono obetal, da bi imel več kot zgolj eno, ki jo je ujel konec julija s četrtim mestom tretji dan dirke Po Poljski. »Priznam, raje bi vozil druge dirke, saj si v Španiji veliko priložnosti zaradi težke trase le ne obetam. Vendar odkar so me uvrstili v ekipo, se s tem več ne obremenjujem. V zadnjem obdobju sem veliko dirkal. Za posebne priprave, da bi na svojem priljubljenem krogu čez Soriško planino in Pokljuko lahko kaj potreniral, ni bilo časa. Dobro mi je delo, da sem zmagal v Franciji. Zelo dolgo sem čakal na to, « je Bole dobro razpoložen odšel v Španijo.

Čeprav bo počitniški gigant Vacansoleil konec sezone umaknil pokroviteljstvo, ni naključje, da bo nizozemska ekipa v Španiji v najmočnejši zasedbi, večina pa še brez pogodb. To lahko vpliva na sodelovanje med moštvenimi kolegi na cesti, ki je velikokrat ključno za uspeh. V takih okoliščinah strnejo vrste ali pa dirkajo vsak zase, tudi drug proti drugemu. »Posebnega pritiska, ker še nimam pogodbe za 2014, ne čutim. Kar bo, bo. Nekaj se bo že našlo. Veliko nas še išče ekipe. Mi, iz Euskatela. Rivalstvo bo zaradi tega še hujše. S tem pa se sedaj ne obremenjujem in nadejam se, da to na moje dirkanje ne bi vplivalo,« pristavi Bole.