Če torej še imate mlade stroke, na vrtu ali v zamrzovalniku, lahko pripravite jed po spodnjem receptu. Če ste glede hrane in receptov bolj radovedne sorte, pa se lahko jutri, v soboto, podate v Hrovačo pri Ribnici, kjer bo od dvanajste ure potekal tradicionalni, že 11. Fižolov dan in bodo mojstri iz domačega fižola ribničana pripravljali več kot 30 vrst navadnih in manj navadnih jedi. Fižolova klobasa, fižolov kruh, kisli fižol, fižolova juha, fižolova torta in celo fižolov sladoled je le peščica jedi, ki jih lahko pripravimo s tako preprosto surovino. Kuhan fižol lahko tako v strokih kot v zrnu kupimo v pločevinkah, z malo muje pa ga raje skuhajmo sami, po možnosti domačega, ne uvoženega z onega konca sveta, kakršnega prodajajo naše trgovine. Resda ga je treba čez noč namočiti in potem precej dolgo kuhati, ampak izvrsten okus bo poplačal ves trud. Beli fižol se poleg pasulja oziroma fižolovega golaža izvrstno ujame s popečenimi in ohlajenimi narezanimi lignji v solati. Rdečega lahko dodamo omaki iz mletega mesa, rjavega skupaj z malo čebule primešamo tunini iz pločevinke in dobimo prima zajtrk…

A pozor – dober fižol se daleč sliši!

Fižolovo-mesna musaka

Potrebujemo 1 kg zelenega stročjega fižola, 2 čebuli, 750 g mlete govedine (pleče, vrat), dva paradižnika, lonček čvrstega jogurta, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 3 jajca, morsko sol, sveže zmlet beli poper, nekaj vejic peteršilja, ščepec majarona.

Stročji fižol očistimo, mu odstranimo morebitne niti in ga podolžno razpolovimo. Paradižnik z ostrim nožem narežemo na tenke rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V posodi segrejemo polovico olja, na katerem popražimo polovico sesekljane čebule. Dodamo stročji fižol, pokrijemo in počasi dušimo do mehkega. Po potrebi prilivamo vodo. V drugi posodi segrejemo preostalo olje, na katerem prepražimo preostalo čebulo. Primešamo mleto meso, ga začinimo z majaronom in pražimo, da se obarva sivo, tekočina pa izpari. Prepraženo meso odstavimo in ohladimo. Peteršilj drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 180 °C. Ohlajenemu mesu primešamo eno jajce, sol, poper in sesekljan peteršilj. V naoljen globlji pekač enakomerno razdelimo polovico stročjega fižola. Po njem razdelimo mleto meso, ki ga prekrijemo s preostalim fižolom. Kislo smetano, preostali jajci in nekaj žlic vode gladko razžvrkljamo ter nalijemo po stročjem fižolu. Na vrh razporedimo rezine paradižnika in pekač za eno uro položimo v segreto pečico. Skupaj z listnato solato postrežemo kot glavno jed.

Recept je bil objavljen v prejšnji številki revije Hopla.