Redki poznajo Metliko tako kot vi, gospod župan. Kam bi zato najprej popeljali nekoga, ki je še ni obiskal?

Najprej bi se sprehodili po starem mestnem jedru in obiskali grad ter v njem Belokranjski muzej. Sledil bi ogled Vinske kleti Metlika in degustacija tipičnih belokranjskih vin ob evropsko zaščiteni belokranjski pogači. Ker bi bil dan prekratek za vse naravne in kulturne znamenitosti, bi dal prednost reki Kolpi, ki sedaj v poletnem času razvaja številne obiskovalce. Spust po Kolpi definitivno očara vsakega, ki ima rad neokrnjeno naravo in podeželje. Ribolov, pohodništvo, kolesarjenje, tudi letenje z motornimi ali jadralnimi letali, vse to ponujajo bregovi Kolpe. Dan pa bi zaključili na eni od mnogih turističnih kmetij ob tipični belokranjski hrani in vinu.

Kaj bi priporočili z menija?

Za kosilo jagenjčka ali odojka ob metliški črnini. V poštev bi prišli tudi ajdovi ali sirovi štruklji, pa povitica. Belokranjska pogača bi nas zagotovo čakala že ob prihodu, saj zato jo tudi imenujemo dobrodošlica Bele krajine.

Čas je za večerno zabavo. Kako utripa vaše mesto poleti?

Metlika v poletnih mesecih poskrbi za številne festivale, omenim naj le Teden kulture na placu, ki ga pripravljajo mladi ter mednarodne prireditve Pridi zvečer na grad. Zamuditi ne gre niti Vinske vigredi. Gre za vinarsko, turistično in kulturno prireditev, ki v treh dneh privabi do 20.000 obiskovalcev.

Kako pa je najlažje raziskovati mesto? Z avtom, peš ali s kolesom?

Če bi želeli raziskati celotno občino, priporočam uporabo kolesa. Ceste niso toliko prometne, so pa precej razgibane. Del, ki je bogat z vinogradi in griči, bi bil za nekoga lahko tudi prenaporen, vendar pa so ceste ob reki Kolpi idealne za kolesarje in pohodnike.

Kakšni so skriti aduti metliškega turizma v prihodnjih letih?

Zavedamo se, da razvoja turizma ni možno več puščati naključju, saj bo takšen razvoj prepočasen. Območje Metlike se mora v prihodnjih letih uvrstiti med razvitejša in pomembnejša turistična območja v Sloveniji. Ta branža bo domačemu prebivalstvu prinesla pozitivne ekonomske učinke in dvig kakovosti življenja, po drugi strani pa se bodo zadovoljni gosti radi vračali v naše kraje. zdd