Sistem so pred kratkim prvič preizkusili v Nemčiji – 15. avgusta je ekipa kirurgov hamburške klinike Asklepios Klinik Barmberk uspešno testirala aplikacijo med operacijo jeter.

Operacija raka na jetrih navadno traja več ur, saj je ta organ zahtevno operirati. Če kirurg zareže na nepravem mestu, lahko pacient izgubi veliko krvi, poleg tega pa morajo zdravniki zagotoviti, da pacientu zagotovijo zadostno količino organa za preživetje in da ta del organa prejme dovolj krvi. Zaradi vsega tega morajo zdravniki čim bolj natančno vedeti, kje v organu se nahajajo žile.

Nova aplikacija inštituta Fraunhofer obljublja pomoč ravno na tem področju. Temelji na uveljavljeni programski opremi MEVIS, ki je namenjena načrtovanju operacij jeter in jo uporabljajo klinike po vsem svetu. Pri tem ji pomagajo tridimenzionalne rentgenske slike, tako da lahko za vsakega pacienta posebej rekonstruira lokacije žil v jetrih. Pred operacijo lahko zato kirurgi natančno vidijo, kako in kje postaviti skalpel, da lahko kar najbolj učinkovito odstranijo tumor.

Zdravniki imajo navadno bolj malo priložnosti, da med operacijo gledajo slike in primerjajo situacijo s podatki. Nekateri kirurgi si slike celo natisnejo in jih odnesejo v operacijsko sobo. »Z našo aplikacijo je mogoče vse podatke ogledati neposredno na operacijski mizi,« je povedal Alexander Köhn iz MEVIS-a.