Skoraj navajeni smo že, da se jeseni ob vsem drugem kulturnem dogajanju zgostijo tudi premiere slovenskih filmov, ki prihajajo na redni spored kinematografov, še zlasti v času pred in po Festivalu slovenskega filma, ki bo letos med 11. in 15. septembrom v Portorožu. Prav jesen je namreč tista, ki je po mnenju producentov na splošno najbolj obetavna za uspešno kinematografsko distribucijo; deloma zato, ker so poleti gledalci razpršeni po dopustih, kinematografi pa posledično precej opusteli, deloma zato, ker je v tem času pozornost tudi sicer nekoliko bolj usmerjena na slovensko filmsko produkcijo.

Tako niti ni presenetljivo, da so na konec poletja oziroma jesen čakali tudi nekateri najbolj obetavni letošnji domači filmski naslovi, kot so Dvojina v režiji Nejca Gazvode, Čefurji raus!Gorana Vojnovića in pa prvenec Roka BičkaRazredni sovražnik, ki so bili dokončani že pred časom in so bili, denimo, maja že prikazani na filmskem sejmu v okviru festivala v Cannesu. Med novostmi, ki se v kinih obetajo v naslednjih tednih, pa sta vsaj še celovečerna filma Gremo mi po svoje 2, nadaljevanje velike uspešnice Mihe Hočevarja, in Adria Blues scenarista in režiserja Miroslava Mandića.

Intimne zgodbe čakajo študente

V grobem se zdi, da se večina omenjenih filmskih novosti usmerja predvsem v manjše, intimne(jše) zgodbe posameznikov. Takšen je nedvomno drugi celovečerni film režiserja Nejca Gazvode Dvojina, sicer slovensko-dansko-hrvaška koprodukcija, ki so jo minulo soboto predpremierno prikazali v okviru Filma pod zvezdami na ljubljanskem gradu, pred tem je bila predvajana že na festivalu v Karlovih Varih, kjer je bil film umeščen v tekmovalno sekcijo Vzhodno od zahoda, na redni kinematografski program pa prihaja v četrtek. Po besedah Nejca Gazvode je to »film o ljubezni« in človekovem boju za njeno preživetje ne glede na okoliščine, ki jih prinese življenje, režiser uspešnice Izlet pa nam tokrat ponudi zgodbo o odkrivanju medsebojne naklonjenosti dveh sorodnih duš, mlade danske turistke Iben (Mia Jexen) in njene slovenske vrstnice, voznice minibusa Tine (Nina Rakovec).

Podobno velja za film Čefurji raus!, ki ga je po svoji knjižni uspešnici posnel Goran Vojnović; ta je pri pisanju scenarija sodeloval še z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom. Vojnovićev celovečerec predstavi monotono okolje mladih fužinskih fantov, ki si življenje pestrijo z različnimi norčijami, a se ob tem spoprijemajo tudi s številnimi težavami, ki jih prinašajo miselna in kulturna razhajanja, naj gre za razmerje do širše družbe ali do generacije njihovih priseljenskih staršev. Film bo prišel v redno distribucijo po Festivalu slovenskega filma, predvidoma 3. oktobra, četudi je bil za kaj takega nared že spomladi. »Jesen je vsekakor bolj primeren čas za predstavitev filma in njegovo distribucijo kot pa na primer poletje, saj takrat ljudje ne hodijo toliko v kino,« pojasnjuje ta zamik producent Franci Zajc iz Arsnmedie. »Zato si za začetek kinematografske poti po navadi izberemo prvi mesec, ko se ljudje vrnejo z dopustov, študentje v Ljubljano, dijaki pa nazaj v šolo.«

Upoštevali tudi mnenja gledalcev

Že nekaj časa je končan tudi celovečerni prvenec režiserja Roka Bička Razredni sovražnik, ki je bil medtem uvrščen tudi na 70. mednarodni filmski festival v Benetkah, kjer bo prikazan v programu Mednarodni teden kritike. Na osnovi resničnih dogodkov so scenarij napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne, zgodba pa je postavljena v eno od slovenskih srednjih šol, kjer spremljamo zaostrovanje odnosa med dijaki in novim učiteljem nemščine. Po samomoru sošolke njeni prijatelji krivdo pripišejo učitelju, kar sproži niz usodnih dogodkov... V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet (takratnih) srednješolcev, v kino pa film prihaja z 12. septembrom.

Konec avgusta v kinematografe prihaja še en film, ki je premiero prav tako doživel na festivalu v Karlovih Varih, z redno distribucijo pa je počakal na jesen: to je Adria Blues scenarista in režiserja Miroslava Mandića, v katerem spremljamo Tonija Riffa, bosansko rock zvezdo iz 80. let, ki je med vojno prišel v Slovenijo in se poročil s svojo takratno oboževalko Sonjo. Rocker (Senad Bašić) se že dve desetletji ni premaknil z mrtve točke, žena (Mojca Funkl) ga preživlja z delom na vroči liniji, medtem ko on cele dneve igra tetris... Film se v teh dneh predstavlja tudi na filmskem festivalu v Sarajevu.

Kmalu pa lahko v kinematografih pričakujemo tudi nadaljevanje mladinskega filma Gremo mi po svoje, ki je pred dvema letoma požel ogromno navdušenja pri mlajšem občinstvu. Tudi Gremo mi po svoje 2 je zrežiral Miha Hočevar, v glavnih vlogah pa bosta poleg vrste mladih igralcev nastopila Jurij Zrnec in Tadej Toš. Tako kot v prvem delu je dogajanje postavljeno v Posočje, kjer bodo taborniški skupini namesto skupine deklet tokrat štrene mešali štajerski taborniki. Producent filma Danijel Hočevar iz Vertigo/Emotionfilm pojasnjuje, da so poskušali nadaljevati zgodbo iz prvega dela, jo nadgraditi in tudi upoštevati mnenja gledalcev, ki so v prvem filmu pogrešali to ali ono. Nadaljevanje prihaja na platna 7. novembra. »Film se bo najprej predstavil na Festivalu slovenskega filma, kar se nam zdi dober uvod v kasnejšo distribucijo,« dodaja Hočevar.