Po ocenah organizatorjev naj bi kamniški jubilejni 10. poletni kulturni Festival z razgledom – Kamfest obiskalo čez 27.000 navdušencev glasbe, plesa, otroških predstav, delavnic, stand up večerov in podobnih prireditev iz bogatega nabora kar 70 različnih dogodkov. Večina obiskovalcev, ki jim tudi muhasto vreme ni prišlo do živega, se je na prireditve zlila iz bližnjega okolja, veliko pa tudi iz prestolnice, od koder je vozil brezplačen festivalski Kambus. A z iztekom rekordno obiskanega festivala Kamnik ne bo zajelo poletno mrtvilo, nasprotno, organizatorji so letos poskrbeli za prvi Kamnik po Kamfestu, ki ga bodo razpotegnili vse do konca meseca, nekatere prireditve in razstave se bodo zlile kar s prav tako tradicionalnimi 43. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo med 5. in 8. septembrom.

Širitev na grad Zaprice

Prvi Kamnik po Kamfestu bo v nadaljevanju glasbeno poletnega druženja do 31. avgusta razveseljeval staro in mlado, kajpak znova v sodelovanju s KD Priden možic, v bistroju Pod gradom, gostilni Majolka, Rotovž Caffeju in Kavarni Veronika.

Jubilejni Kamfest, ki se je letos razširil še na idilično prizorišče na grad Zaprice, kjer so bili sedeži filmskih projekcij zasedeni do zadnjega kotička, je občina podprla s 50.000 proračunskimi evri. Izjemno je bilo obiskano tudi družinsko prizorišče v Keršmančevem parku ob Kamniški Bistrici, kamor so postavili plezalno steno, organizirali pravljične kotičke, pravljične urice, bralno plažo in še marsikaj.

Veliko pozornosti sta vzbudili tudi tradicionalna razstava Foto kluba Kamnik Oko Kamnika in razstava Kam so šle vse fabrike? v Parku Evropa. Obe razstavi sta še na ogled, prva do 4. in druga do 12. septembra. Oko Kamnika letos odstira drug pogled na znane in manj znane kotičke mesta in okolice v tehniki, ki na istem posnetku izrisuje dva motiva.

Razstava posvečena sedmim kamniškim tovarnam

Razstava Kam so šle vse fabrike? je posvečena sedmim kamniškim tovarnam, njihovim vzponom in žal tudi padcem. Na razstavi je med drugim mogoče izvedeti, da so Etino gorčico uvrstili v ameriški nacionalni muzej gorčic, da je stol rex, ki so ga izdelovali v tovarni Stol Kamnik in ga je konstruiral pred kratkim preminuli legendarni arhitekt Niko Kralj uvrščen v stalno zbirko Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku, da se Titan ni poimenoval po Josipu Brozu Titu, čeprav je bil z njim tesno povezan, da so že pred 2. svetovno vojno v Knafličevi usnjarni – predhodnici Utoka – usnje prodajali tudi legendarnemu bogatašu židovskih korenin – Rotschildu, da je 25. maj dan brisače, ki ga zaznamujejo tudi v kamniškem Svilanitu, da so v KIK-u izdelovali eksplozivna sredstva za ognjemete, da so najbolj-šo glino za uporabo pri izdelavi keramike v tovarni Svit nakopali v vasici Buč v Tuhinjski dolini in še marsikaj.