Po januarski nesreči in zaprtju žičnice na Kanin ter kasnejšemu stečaju podjetja ATC Kanin, ki je stekel konec junija, so se ljubitelji smučanja na Kaninu in turistični ponudniki na Bovškem znašli v nezavidljivem položaju, saj so zaradi nedelovanja žičnice izgubili minulo sezono, žičnica pa še vedno stoji, so v sporočilu za javnost zapisali v zadrugi.

V zadrugi se zavedajo, da je treba s popravili in pripravami na prihajajočo zimsko sezono začeti že poleti, zato mora do ključnih odločitev glede zimske sezone 2013/14 priti do začetka septembra.

Zadruga je zato prevzela pobudo za usposobitev žičnice za delovanje v prihajajoči sezoni. Kot trenutno edini interesent so se z lastnikom krožnokabinske žičnice Hypo Alpe Adria banko, s stečajno upraviteljico ATC Kanin Natašo Gibičar in občino Bovec dogovorili, da v naslednjih dneh predstavijo ponudbo za ponovni zagon in upravljanje Kanina.

Hkrati so za čas dogovarjanja ponudili prostovoljno opravljanje nekaterih nujnih del. Začeli so že z aktivnostmi za nakup žične vrvi, ki jo je treba zamenjati po januarski nesreči in je časovno kritičen del popravil.

Bovška razvojna zadruga Hypo banki ponuja bodisi najem ali odkup infrastrukture, ki je v njeni lasti, upraviteljici ponuja najem sredstev, ki so v stečajni masi ATC Kanin, občini Bovec pa opravljanje javne službe prevoza potnikov po nižji ceni, kot jo je prej opravljal ATC Kanin. Financiranje zagona temelji na lastnih sredstvih zadruge in posojilih njenih članov.

"Veseli me, da se vsi zavedajo, da je letošnji zagon Kanina nujen za obstoj turistične destinacije Bovec in da smo za ta namen zbrali dovolj podpore naših članov. Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo. Tu nas posebej veseli dobro sodelovanje z občino Bovec, upamo pa tudi, da bomo sklenili dobre dogovore z banko in stečajno upraviteljico," je ob tem dejal predsednik Bovške razvojne zadruge Jernej Stritih.