Tožilstvo paraolimpijskega zvezdnika, ki so mu zaradi prirojene napake po rojstvu amputirali obe nogi, hodi in tekmuje pa s pomočjo posebnih protez, s katerimi je tudi nanizal številne tekaške športne uspehe, bremeni hladnokrvnega naklepnega umora svetlolase manekenke, ki bi prav danes dopolnila 30 let.

Pistorius se ves čas zagovarja, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi. Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, takrat naj bi poprijel za strelno orožje. Štirikrat naj bi ustrelil skozi vrata kopalnice, kjer je policijo tudi po prihodu na prizorišče zločina pričakalo truplo. Pistorius se je udeležil današnjega pred obravnavnega naroka, ko so mu izročili obtožnico, v spremstvu brata Carla in sestre Aimee. Po poročanju tamkajšnjih medijev je bil "v solzah" in je ves čas molil.

Tožilci trdijo, da so zbrali dovolj dokazov, da je šestkratni zmagovalec paraolimpijskih iger in udeleženec lanskih olimpijskih iger v Londonu Steenkampovo umoril z naklepom, za kar je zagrožen dosmrtni zapor. V postopku se bodo kopja najverjetneje lomila okrog vprašanja, ali si je obtoženec - preden je sprožil rafal strelov v nesrečno Steenkampovo, streli so jo zadeli v glavo, ramo in kolk -, nadel nožni protezi. Vse bo torej odvisno od policijskega balističnega poročila. Pistorius sicer ves čas trdi, da je streljal, ne da bi si nadel protezi.

107 prič o njegovem karakterju

Tožilstvo bo za dokazovanje suma, da je paraolimpijec umor dekleta načrtoval in ga ni storil v samoobrambi, poklicalo 107 prič, ki bodo skušale tudi potrditi, da je bil Pistorius precej vzkipljive narave in da je ljubil lepa dekleta, hitre avtomobile in orožje ter da se ga ni obotavljal tudi uporabiti. Poleg obtožbe za naklepni umor državno tožilstvo 26-letnega Pistoriusa bremeni tudi nezakonite posesti orožja oziroma streliva. Pistorius bo sojenje pričakal na prostosti, na prostosti pa je že vse od februarja, ko je položil varščino v višini 74.000 evrov, saj je sodišče ocenilo, da ni begosumen.

Kakšna bo razsodba, seveda ni mogoče napovedati. Že zdaj pa je Pistorius utrpel velikansko gmotno škodo, prepovedali so mu namreč udeležbo na športnih tekmovanjih, ameriški proizvajalec športne opreme Nike in francosko kozmetično podjetje Clarins pa sta razdrli bogati pogodbi.

Predkazenski postopek je pokazal na številne pomanjkljivosti in napake pri delu policijskih preiskovalcev. Policija tako ni poiskala vseh izstreljenih krogel, obstaja velika verjetnost, da so policisti z malomarnim ravnanjem kontaminirali kraj zločina, napačno pa so ocenili tudi razdaljo do sosedov, ki trdijo, da so iz Pistoriusove hiše slišali glasno vpitje in prepir, preden je prišlo do streljanja v zgodnjih jutranjih urah, na valentinovo. Vodjo preiskovalcev so že zamenjali.