Organizator turnirja Rudi Hiti priznava, da prav obračun med ljubljanskimi in jeseniškimi hokejisti pomeni glavni mik tekmovanja in obenem tudi največjo priložnost za zaslužek oziroma za to, da njegov hokejski klub nekaj sredstev lahko prenese v nadaljevanje sezone in delo z mladimi. Kot je sicer pojasnil na današnji novinarski konferenci, so bili pri letošnji organizaciji prisiljeni varčevati na vsakem koraku, zaradi težkih časov so znižali tudi cene vstopnic, namesto lanskih šestih ekip bodo letos nastopile le štiri, kar bo tudi prispevalo k manjšim stroškom.

"Treba se je zavedati, da brez derbija, mogoče bo to edini derbi v letošnji sezoni do končnice, poletna liga niti slučajno ne more ustvarjati prihodkov. To je najbolj gledana tekma, največ ljudi pride ... v Sloveniji ena ekipa ne more brez druge, Olimpija ne more obstajati brez Jesenic in obratno," meni Hiti.

Zanimanje za turnir pokazali številni tuji klubi

Tokrat ne bo nobene ekipe z avstrijske Koroške, Beljaka ali Celovca, ki sta bila v preteklosti že večkrat gosta njegovega tekmovanja, vendar Hiti meni, da bo turnir tudi s štirimi ekipami kakovosten in zanimiv. Norveški prvak Stavanger bo bržčas prišel s popolno ekipo, saj bo takoj po koncu tekmovanja na Bledu odšel na turnir v Švico, nastopil bo tudi francoski Briancon, od domačih moštev pa edini udeleženec lige Ebel Telemach Olimpija in novoustanovljeni jeseniški klub Team Jesenice.

"Bližnje ekipe si želijo priti na turnir, vedo, da je organizacija dobra, da je led kakovosten, nasprotniki pa dobri. Zanimali so se tudi pri Grenoblu in Beljaku, nazadnje pa so odšli drugam. A moramo gledati na finančno plat, če hočemo narediti plus, moramo iti na štiri ekipe. Skušali smo dobiti sponzorja, da bi pokrili celotno tekmovanje, a žal ni šlo," je o razlogih za zmanjšanje ekip dejal Hiti.

Slovenska kluba se bosta po njegovem mnenju enakovredno kosala s tujima, tudi Team Jesenice, ki je še precejšnja neznanka. "Te fante poznam že 15 let, hokej igrajo zelo kakovostno. Odločajo malenkosti, a tekme bodo zanimive, zmagovalec ne bo znan vnaprej, tako da ne bi rekel, da bi bilo zaradi tega, ker je jeseniška ekipa nova, kaj slabše," je dejal Hiti.

»Na Jesenicah se morajo zmeniti, kako naprej«

Ob Teamu Jesenice pa se ni mogel izogniti niti usodi jeseniškega hokeja; poudaril je, da je ta rešitev le začasna: "Če se Jesenice ne bodo vrnile v ligo Ebel, morda tudi na nižjo raven, se slovenskemu hokeju slabo piše. Team Jesenice je samo začasna rešitev, izhod v sili, hvala zvezi, da pomaga v prehodnem obdobju. Toda na Jesenicah se morajo zmeniti, kako naprej, koliko denarja najti, kako sanirati stvari za nazaj ... zmeniti se morajo sami, dejstvo pa je, da brez Acronija kot sponzorja ne bo šlo."

Turnir bo potekal od četrtka do sobote s po dvema tekmama na dan. Ljubitelji hokeja si lahko dnevne karte v predprodaji zagotovijo po osem evrov, v redni prodaji bo cena deset evrov, za celoten turnir pa 18. Otroci in upokojenci bodo za dnevni odmerek hokeja na Bledu odšteli po šest evrov.