Medicinsko osebje je za BBC povedalo, da manjše število pastorjev po Angliji ogroža mlade člane cerkve, saj nad njimi izvajajo pritisk, da nehajo jemati zdravila. Združenje za otroke, obolele z virusom HIV, je tako zaslišalo 19 zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, ki delajo z dojenčki in otroki v Angliji. Vprašani so poročali o tem, da so slišali, da se je kar nekaj pacientov obolelih s HIV odločilo, da prenehajo z zdravljenjem, saj so jim tako naročili njihovi pastorji. Pri desetih zdravnikih, ki so poročali o tem, da so na omenjeni problem naleteli v zadnjih petih letih, je kar 29 njihovih pacientov priznalo, da so se znašli pod pritiskom, da nehajo jemati zdravila, enajst od njih pa je to tudi v resnici storilo.

Zdravilna blagoslovljena voda

Zaslišani zdravniki in drugo zdravstveno osebje so poročali tudi o tem, da so že naleteli na starše, ki so bili pod pritiskom, naj svojim otrokom nehajo dajati zdravila za HIV. Nekateri so to tudi v resnici storili. Drugi so se soočali z doječimi materami, ki so bile okužene s HIV, in so odklonile zdravila, s katerimi bi preprečile, da se virus razširi tudi na njihovega otroka. Kar nekaj pa je bilo tudi mladih ljudi, ki so tako odločitev sprejeli sami. Zdravstveni delavci so poročali tudi o tem, da so nekaterim njihovim pacientom njihovi pastorji dejali, da bodo ozdravljeni že samo z molitvijo ali s tem, ko bodo pili blagoslovljeno vodo.

Pastorji ogrožajo življenja?

16-letni Oliver je pojasnil, da mu je njegov pastor naročil, da svoja zdravila za HIV zamenja za plastično steklenico z blagoslovljeno vodo, ki da ga bo pozdravila. Povedal je tudi, da so številni drugi doživeli podoben pritisk. »Bil sem tudi v drugih cerkvah, kjer pastorji svetujejo, da boš ozdravljen, če boš določeno število dni pil blagoslovljeno vodo,« je dejal.

Kasneje, ko je po mnenju njegove mame čudežno ozdravel, je Oliver nehal jemati zdravila, toda njegovo zdravstveno stanje se je hitro poslabšalo. Od takrat spet jemlje zdravila in verjame v to, da je najbolje, da združi zdravila s svojo vero. Pediater Toni Tan trdi, da pastorji ogrožajo življenja bolnih pripadnikov svoje cerkve. »Po mojem mnenju je zelo narobe, da verski voditelji aktivno spodbujajo člane njihove cerkve, da nehajo jemati zdravila, ki so jih jim predpisali zdravniki. Zaradi tega bodo umrli.«

Cerkev in medicina bi morali sodelovati

Sicer pa binkoštna cerkev duhovno zdravljenje razume kot znak prisotnosti Boga. Pastor binkoštne cerkve Stevo Atanasio iz Londona, je dejal, da so med člani njegove cerkve slepi spregledali, gluhi spet slišijo, in nekateri so bili ozdravljeni celo kroničnih bolezni. »Ljudem ne govorimo, naj ne jejo zdravil in naj ne hodijo k zdravniku. Tega jim nikoli ne rečemo. Vendar pa verjamemo, da najprej ozdravljenje pride od znotraj, gre za duhovno zdravljenje. Nekateri ljudje so prizadeti, njihova srca so zlomljena. Če ste ozdravljeni od znotraj, potem ozdravite tudi od zunaj,« je dejal.

Dr. Steve Welch, ki je predsednik otroškega HIV združenja, pa pravi: »Ostati moramo tesno povezani z družinami in razumeti, da je vera pomemben del podpore, ki jo potrebujejo v njihovi situaciji. Hkrati pa bi morali sodelovati s temi verskimi voditelji, saj bi skupaj lahko več dosegli.«