"Tega nikakor ne smete razumeti kot prisilni kazenski ukrep, temveč bolj kot način za zaščito športnikov, da ne bi podlegali pritiskom, da bi olimpijske igre zlorabili kot politično tribuno," je v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega časnika Tagesspiegel poudaril 71-letni Belgijec, ki bo prihodnji mesec v Buenos Airesu po 12 letih sklenil mandat na čelu Mednarodnega olimpijskega komiteja. Rogge se pri svojem stališču sklicuje na člen 50 olimpijske listine, ki športnikom prepoveduje izražanje političnih stališč na olimpijskih tekmovanjih.

Sporna ruska zakonodaja "za zaščito mladine pred kvarnim vplivom propagande netradicionalnih spolnih razmerij" je sprožila burne odzive, nekatere organizacije za zaščito človekovih pravic in pravic gejev in lezbijk pa so celo zagrozile z bojkotom oziroma protesti med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, ki bodo od 7. do 23. februarja prihodnje leto.

"Kot športna organizacija si bomo prizadevali, da bodo vsi udeleženci iger, od športnikov, funkcionarjev, navijačev in do predstavnikov medijev, imeli enake pogoje in ne bodo podvrženi kakršnim koli oblikam diskriminacije," je še dejal Rogge, ki še ne ve, kako bodo ruske oblasti na terenu izvajale omenjeno zakonodajo.

Sporna ruska zakonodaja naj ne bi vplivala na udeležence ali obiskovalce tekmovanj

Po besedah prvega moža olimpijskega gibanja so na Moku sicer dobili zagotovila z najvišjih ravni ruske administracije, da zakonodaja, ki prepoveduje promocijo homoseksualnosti mladoletnim osebam, ne bo vplivala na udeležence ali obiskovalce tekmovanj. "V Mednarodnem olimpijskem komiteju se zelo dobro zavedamo, da je šport človekova pravica in mora biti dostopen vsem, ne glede na narodnost, spol ali spolno usmerjenost," je dejal Rogge. Ob tem je svojemu nasledniku na položaju položil na srce, da naj "zelo dobro prisluhne ljudem in ne govori preveč". Med največjimi izzivi, s katerimi se bo soočal prihodnji predsednik Moka, pa je izpostavil "vzdrževanje visoke ravni kakovosti iger, boj proti dopingu in ilegalnim športnim stavam ter spodbujanje in vzgojo mladih, da se v čim večjem številu vključujejo v športne aktivnosti ter se s športom zoperstavijo debelosti ter boleznim, povezanim z debelostjo."

Za Roggejevega naslednika se bo na zasedanju Mok 10. septembra v Buenos Airesu potegovalo šest kandidatov Nemec Thomas Bach, Portoričan Richard Carrion, Singapurec Ng Ser Miang, Švicar Denis Oswald, Ukrajinec Sergej Bubka in Tajvanec Wu Ching-Kuo.