Kako kompleksna je problematika zlorabe prepovedanih drog in drugih opojnih snovi, nazorno opisuje stanje med ljubljanskimi uličnimi odvisniki. Zaradi izredno slabega heroina so se številni zatekli k drugim mamilom in predvsem h kombinacijam različnih drog, zaradi česar v društvu Stigma pri odvisnikih opažajo še hujše zdravstvene zaplete.

Vosek iz substitola v žile

V Sloveniji je heroin zelo slab že približno dve leti, vzporedno se je razpasla zloraba zdravil, pripoveduje Eli Zamernik iz društva Stigma. Preprodajalci v heroin (da ga prodajo več) zamešajo tudi barve, puder v prahu, celo puding. Obvodov do stanja omame pa je več. Veliko odvisnikov zdaj raje uživa substitol, ki je poleg metadona na voljo kot nadomestno zdravilo in je mamljiv za zlorabo, saj vsebuje morfij. Oralno uživanje substitola je sicer del zdravniške terapije, vendar pa ga nekateri stopijo in vbrizgajo v žilo za večji učinek. Prav to je najbolj nevarno, saj so v kapsulah substitola delčki voska, in sicer prav z namenom, da ga ne bi bilo mogoče uživati intravenozno.

A nekaterih odvisnikov to ne ustavi: substitol stopijo in filtrirajo, vendar kljub prečiščevanju še vedno del voska ostane tudi v zmesi, ki si jo vbrizgajo v žilo, kjer se usede tudi na stene in povzroča strdke. »Tega nikoli ne moreš dovolj dobro prečistiti in del voska ostane. Čutijo mravljince, nekateri postanejo v obraz povsem rdeči, vijolični, veliko je strdkov. Še posebno če si vbrizgavajo v dimlje, nastajajo tromboze in poškodbe nog. Najprej imajo na gležnju obupne rane, nekatere so odprte do kosti. Prišlo je tudi že do amputacije,« razlaga Zamernikova in dodaja, da tudi zloraba tablet z vbrizgavanjem povzroča podobne zaplete.

Črni trg pomirjeval in uspaval

Različna pomirjevala in uspavala (dormicum, sanval, helex, xanax in apaurin) nekateri odvisniki bodisi zdrobijo in snifajo ali pa stopijo in si jih vbrizgavajo. Tabletka na ulici stane en evro, s tovrstnimi pomirjevali se odvisniki predvsem »spuščajo« s precej razširjenega kokaina, ki je prav tako slabe kakovosti oziroma je v njem več amfetamina in drugih poživil kot samega kokaina. Uspavala in pomirjevala na ulici stanejo evro, količina porabe je ogromna.

»Včasih zaužijejo količine, po katerih bi morali biti praktično že mrtvi. Zaužijejo tudi celo tablico (10, 15 tablet),« pravi Zamernikova, ki vidi težavo tudi v čezmernem predpisovanju teh tablet. »Včasih so odvisniki od heroina dobili le metadon, danes pa vsi še uspavala in pomirjevala. Nekaj jih poznam, ki imajo po dva psihiatra, ki najbrž ne vesta drug za drugega.«

Preprodajanje tablet potem poteka med odvisniki (primeri, ko denimo upokojenci v denarni stiski odvisnikom prodajajo tablete, o čemer se je pred časom tudi pisalo in govorilo, so zelo redki), hkrati pa ogromno pomirjeval in uspaval pride iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Tam so tovrstna zdravila namreč lažje dostopna in tudi cenejša.

Za varne sobe in medicinski heroin

Zaradi slabega zdravstvenega stanja številnih uličnih odvisnikov tudi Zamernikova sodeluje v skupini, ki se pod vodstvom Ines Kvaternik s koprskega zavoda za zdravstveno varstvo trudi, da bi tudi v Sloveniji končno zaživele varne sobe za vbrizgavanje drog. Tako bi številni odvisniki prišli v sistem, kjer bi lahko njihove zdravstvene zaplete opazili prej in jih hkrati opozarjali na nevarnosti ter spodbujali k drugačnemu življenjskemu slogu.

Glede na porazno stanje heroina, ki botruje opisanim in še bolj nevarnim praksam iskanja omame, Zamernikova meni, da bi morali začeti resno razmišljati tudi o možnosti izdajanja medicinskega heroina na recept vsaj najbolj problematičnim odvisnikom, ki odvajanja realno niti niso več zmožni. Takšno prakso že poznajo v nekaterih večjih nemških, nizozemskih in švicarskih mestih, kjer so zabeležili pozitivne rezultate na področjih zdravstvenega stanja odvisnikov, njihove integracije nazaj v družbo in na splošno zmanjšanje družbene škode.

S kakšno vnemo sicer odvisniki sami iščejo alternative, zgovorno priča tudi porast vdihavanja plina za polnjenje vžigalnikov, ki v trafiki stane le okoli dva evra in nekaterim pomeni dodatek k ostalim oblikam omame ali pač osrednje »zadevanje«. Vdihavanje plina namreč povzroča omamljenost in tudi halucinacije, v času uživanja pa možgani ne dobijo dovolj kisika. »Mešanica tablet, alkohola in plina je postala v zadnjem času velik problem. Ljudje katastrofalno hitro propadajo, tako psihično kot tudi fizično. Nekateri plin vdihavajo po cele dneve. V Ljubljani je med njimi tudi mlajše dekle, ki je videti že na pol mrtvo,« šokantne posledice opisuje Zamernikova.