Pet nastopov na največjih prvenstvih v zadnjem letu – pet zmag. Junija lani je bil evropski prvak v Helsinkih na 5000 m, dober mesec kasneje olimpijski prvak na 5000 in 10.000 m, letos pa je dvojno krono dodal tudi na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Takšen je izkupiček Moa Faraha, najboljšega tekača ta čas na dolge proge. Edini, ki je Britancu s somalijskimi koreninami v zadnjih treh letih vzel skalp na največji tekmi, je bil Ibrahim Jeilan. Etiopijec je Faraha premagal v teku na 10.000 m na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Daeguju, kjer je Britanec osvojil zlato kolajno na pol krajši razdalji.

Mohamed Farah je bil eden glavnih junakov lanskih olimpijskih iger v Londonu, na katerih so britanski atleti blesteli. Z dvojno krono ga je vzljubila domača javnost, Britanci pa so ga v nevarnih časih terorizma predstavljali kot vzornega pripadnika muslimanske vere. 30-letni atlet je namreč ponosen pripadnik muslimanske vere. Pravi, da pred nastopi vedno moli. »Koran pravi, da moraš trdo delati za vsako stvar, ki se je lotiš v življenju. Jaz to počnem, zato tudi verjamem vase. Le s takšnim razmišljanjem lahko na največjih tekmah pokažem vse svoje znanje,« pravi Mo Farah, sicer privrženec nogometnega kluba Arsenal. Pri izjemno uspešni športni poti mu je z nasvetom pomagala legendarna britanska dolgoprogašica Paula Radcliffe. Leta 2006 je namreč na evropskem prvenstvu v Göteborgu osvojil svojo prvo kolajno na največji tekmi, ko je bil v teku na 5000 m drugi. Tedaj mu je pred startom svetovna rekorderka v maratonu dejala, naj pokaže, kar zna, ter verjame vase. Te besede so mu dale dodatno motivacijo.

Farah na največjih tekmovanjih tako suvereno premaguje afriške tekmece, da bi ljubitelji atletike, če bi le kdo imel to moč, zavrteli čas nazaj ter ga videli v dvoboju z Etiopijcem Keneniso Bekelejem, svetovnim rekorderjem na pet in deset kilometrov, ki je skoraj desetletje krojih vrh v omenjenih disciplinah. Želja bo ostala neizpolnjena. Tekmecem, predvsem afriškim tekaškim velesilam, ki mu najbolj dihajo za vrat, pa v prihodnosti ostane, da so složnejši, ne da gledajo le na lastne interese. Farah je namreč nepremagljiv v zadnjem krogu, v katerem dosega čase okoli 50 sekund, kar je za druge velemojstre teka na dolge proge nedosegljivo. Izjemno hitrost je namreč pridobil s teki na srednje proge, saj je dosegel nekaj odmevnih uspehov na 1500 m, na 3000 m pa se še vedno udeležuje največjih dvoranskih prvenstev, na katerih prav tako serijsko osvaja kolajne.

Britanski junak je prvo odmevnejšo mednarodno zmago v svoji karieri dosegel leta 2006, ko se je v Italiji veselil naslova evropskega prvaka v krosu. Izjemno popularnost v Angliji je odlično unovčil, saj naj bi mu le lani naslova olimpijskega prvaka prinesla dobrih dva milijona funtov sponzorskega zaslužka. Lani avgusta sta z ženo Tanio Nell, poročila sta se pred tremi leti, povila dvojčici Aisho in Amani, Farah pa ima tudi sedemletno pastorko Rihanno, ki ga spremlja na vsaki veliki tekmi.

Uspehi Faraha so pripeljali tako daleč, da so se Britanci po njegovi dvojni kroni v Moskvi začeli javno spraševati, ali je najuspešnejši britanski atlet vseh časov. Največje priznanje v karieri je bržčas prejel od za mnoge najboljšega evropskega srednjeprogaša vseh časov Sebastiana Coa. Ta je v razpravi dal svoj glas Farahu. Odločen da so dali še nekateri znani britanski in svetovni strokovnjaki. Da je Farah najboljši vseh časov, pa se nista strinjali legendi, olimpijski in svetovni prvak na 1500 m Steve Cram in svetovni rekorder v troskoku Jonathan Edwards. Složno sta mnenja, da mora »Mobot« za takšen korak postaviti še svetovni rekord. Ko spregovorijo legende, kot so Coe, Cram in Edwards, razpravo posluša in o njej govori ves svet. »Res je, čaka me še veliko dela. Rekorda Bekeleja sta fantastična. Imam pa veliko željo postati tudi odličen maratonec. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost,« odgovarja Farah, ki ga na športni poti najbolj moti dejstvo, da je zaradi priprav in tekem štiri mesece na leto odsoten od družine. Pred SP v Moskvi pa je polnil časopisne stolpce tudi z izjavo, da vabi Bolta na dvoboj na 1000 m. Bolt se dvoboja ne izogiba, a pravi, da v več kot 600-metrsko razdaljo ne bo privolil. »Glede na to, da imava istega agenta, sem prepričan, da bo do dvoboja prišlo kmalu,« je v Moskvi odgovoril Usain Bolt.