Dobrih 23 mesecev je čakal Peter Kauzer, da se vrne na zmagovalni oder. Potem ko je septembra 2011 v Bratislavi postal svetovni prvak, je sloves rakete iz Hrastnika znova potrdil v soboto v Tacnu, kjer je tekmece ugnal za več kot tri sekunde. Povsem je upošteval edini nasvet očeta in trenerja Petra, da mora s progo opraviti v manj kot sto sekundah in ura se je ustavila pri 99,87.

»Po turbulentni sezoni sem našel mir prav s to zmago. Končno sem končal z dvema letoma suše. Na domačem igrišču sem se počutil odlično in bil sproščen, ker sem znova začel uživati v čolnu, kar je zame najpomembneje. Zmaga je sladka, a se nisem obremenjeval s tem, da skoraj dve leti nisem stopil na stopničke, saj je konkurenca v kajaku tako brutalna, da te majhna napaka ne oddalji le od stopničk, ampak tudi finala,« je povedal vidno zadovoljni Peter Kauzer, ki si je lani, potem ko je na olimpijskih igrah v Londonu ostal brez kolajne, vzel premor in zaradi rojstva hčerke ni tekmoval na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala.

»Upam, da bo Tacen odskočna deska za zadnji dve tekmi sezone. Pokazal sem, da sem še vedno hiter in še ostajam takšen kot takrat, ko sem bil uspešen. Formo stopnjujem za vrhunec sezone s svetovnim prvenstvom v Pragi. Letos je bilo malo zamika zaradi dolge zime, običajno pridem v formo po željah sredi julija ali v začetku avgusta,« je dodal v krogu družine Kauzer, ki je imel v letošnji sezoni pred Tacnom tri uvrstitve na deveto in eno na dvajseto mesto.

Sašo Taljat in Luka Božič imata po Tacnu v letošnji sezoni že trojček tretjih mest. Premagala sta urok tacenskega kanala, saj sta se v njem sploh šele prvič v karieri uvrstila v finale. »Na začetku sva se malo potopila, v nadaljevanju pa naredila eno boljših voženj z izjemo dotika v zadnjih vratih. V letošnji sezoni še nisva pokazala vsega, kar znava, še vedno se nama prikradejo napake,« je menil Luka Božič, ki tekmuje še v v kanuju enosedu, zato s Sašom Taljatom skupaj sedeta v kanu dvosed šele pred tekmami. A očitno je to formula za uspeh, saj sta lani stalno trenirala skupaj, a uspehi niso bili nič večji kot letos.

Potem ko je Eva Terčelj zmagala v Seu d'Urgellu, je bila v Tacnu na tretji stopnički. »Če sem po prvi zmagi rekla, da ena lastovka še ne prinese pomladi, je druga kolajna že precej več, ne vem pa, če bo to stalnica do konca sezone. Bolj sem zadovoljna z razpletom kot z vožnjo,« je povedala Eva Terčelj, medtem ko je bila Urša Kragelj peta, potem ko je izgubila mesec dni treninga zaradi poškodbe rame.