»Letos sem tukaj že deveto leto in odlično je. Vedno je nekaj novega, drugačnega, vsakič nova tema, o kateri se učimo na zabaven način, in vedno znova prijetno vzdušje in polno zabave,« je bil navdušen Blaž Omahen iz Šentvida pri Stični. »Najbolj mi je všeč športno popoldne, predvsem plavanje in vožnja s kanuji,« je še dodal.

Pa vendar sta omenjeni aktivnosti le dve izmed številnih, ki jih v šestih dneh okusijo počitnikarji. »Letos otroci spoznavajo praznike in običaje naših dedkov in babic, praznična oblačila, prehrano, poročne običaje, v okviru katerih organiziramo tudi zmenkarije, fantovščino, dekliščino, pravo poroko in ples v maskah,« je razložil Janez Pavlin, upravnik Tabora mladih in vodja vseh Mojčinih projektov. Da pa niso le zabavni in norčavi, v taboru širijo znanje tudi o zdravi prehrani in športu. »Ob torkih imamo zdravo popoldne, ko pečemo palačinke, kruh in pijemo melisin čaj, organiziramo tudi številne športne aktivnosti, kot so jezdenje, streljanje z lokom, kolesarjenje, plesna delavnica, skakanje na trampolinu, tekmovanje v vožnji s skiroji, košarkarski poligon, 15-minutni sprehod do Krke in vožnja s kanuji ter dvodnevno kopanje v termalnem parku Balnea.«

Mentorji celo iz Kitajske

Ob našem obisku so se veseli in razigrani počitnikarji zbrali na igrišču in igrivo prepevali venček trinajstih pesmi. Sledile so angleške delavnice in spoznavanje kitajske kulture. V taboru namreč gostijo tudi mentorje iz Kitajske, ki vsak dan slovenskim običajem dodajo še kanček svoje kulture, poskrbijo, da otroci spoznajo tudi njihovo prehrano, ob našem obisku pa so pokazali, kako je pri njih videti tradicionalna kitajska poroka.

Kitajski mentor in študent iz Šanghaja, ki je v poletnem taboru predvsem zaradi prakse, je nad Slovenijo navdušen. »Zelo lepo je tukaj, Slovenija ima prelepo naravo, ljudje so tako povezani in prijazni, otroci pa prikupni in razigrani. Vedno znova me prevzamejo, ko odhajajo domov in jokajo, kako nas bodo pogrešali,« nam je zaupal Karol.

Navdušeni sta tudi mentorici Karmen Saje in Ana Skalar. Slednja je bila še prejšnji teden počitnikarka, danes pa je že v vlogi mentorice. »Vsaka vloga ima svoje prednosti in slabosti. Biti mentor pomeni zavezanost veliki odgovornosti, počitnikar pa vso breme nalaga in prepusti mentorju. Vsak otrok se namreč zaveda, da bo za njegovo napako odgovarjal prav vodja,« je povedala Skalarjeva, Karmen Saje pa dodala, da so največje plačilo zadovoljni in nasmejani otroci, med katerimi se večina z veseljem vrača v tabor več let zapored. »Tako jih lahko opazujemo, kako rastejo in postajajo vse bolj zreli in odgovornejši.«

Brezhibna red in čistoča

Na sprehodu po taboru se obiskovalec tudi prepriča o redu in čistoči. Na tleh namreč ni niti enega papirčka ali drugih odpadkov. »Počitnikarje spodbujamo, da ločujejo odpadke. Pojedo vso hrano, ki jo dobijo na krožnik, pospravijo za seboj, ne govorijo grdih besed, gredo zvečer vsi istočasno spat in zjutraj vsi naenkrat vstanejo. Prav tako vsak v petek podpiše slavnostno listino, da ne bo kadil ali jemal mamil,« pravi Pavlin.

A petek še ni bil zadnji dan taborjenja in veseljačenja. Vrhunec je sledil v soboto, ko so otroci staršem pričarali enourni šov, v katerem so sodelovali prav vsi in ponosno prikazali, kaj so se v preteklih dneh naučili. Da spomini ne bi zbledeli, v taboru poskrbijo tudi za DVD in fotografije, s katerimi obeležijo celotno dogajanje in avanture nepozabnega tedna. Zadnji termin v avgustu bo namenjen brezplačnim počitnicam za otroke osmih dolenjskih občin in akciji Pomežik soncu.