Drugo zlato medaljo na Lužnikih je po zmagi na 100 m na 200 m osvojila tudi Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (22,17). Rusa Aleksander Menkov v skoku v daljino (8,56 m) in Tatjana Lisenko v metu kladiva (78,80 m) sta dosegla izida sezone na svetu, v suvanju krogle je tako kot Lisenkova naslov ubranil Nemec David Storl (21,73 m), v finalu štafet 4 X 400 m pa je slavila reprezentanca ZDA z izidom sezone na svetu (2:58,71). V zmagoviti štafeti je kot zadnji nastopil tudi Lashawn Merritt, ki je že zmagal na posamični tekmi na stadionski krog. Druga je bila Jamajka (2:59,88), tretja pa Rusija (2:59,90).

Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je v polfinalu na 200 m dosegel prvo mesto v svoji skupini in je z 20,12 sekunde ugnal Južnoafričana Anasa Jobodwana (20,13). Bolt je dosegel skupno četrti čas, prvi je bil Američan Curtis Mitchell (19,97) pred Britancem Adam Gemilijem (19,98). Bolt je napovedal boj za drugo odličje na tem SP, saj je slavil že na pol krajši razdalji. Dopoldne je v prvem krogu zmagal v sedmi skupini, v kateri je v sosednji progi tekel tudi Ljubljančan Jan Žumer, a je dosegel šele 21. čas (20,66). Če bo Bolt 'dobil' finalni tek na pol stadionskega kroga in v nedeljo še štafetno zlato na 4 X 100 m, bo postal najuspešnejši v zgodovini SP in bo prehitel Američana Carla Lewisa.

Dve posamični zlati medalji sta v ruski prestolnici že osvojil Farah in Fraser-Pryce. Prvi je v zaključku teka, vodil je zadnjih 500 m, zdržal vse pritiske Etiopijca Hagosa Gebrhiweta, ki je bil drugi (13:27,26), in Kenijcev na naslednjih treh mestih ter prav tako Kenijca Bernarda Lagata, šestouvrščenega reprezentanta ZDA. Med njimi je bron šele po fotofinišu osvojil Islah Kiplangat Koech, saj je tekel isti čas, kot Gebrhiweta. Farah, rojen je bil v Somaliji, je v šestih dnevih osvojil dve zlati medalji na pet in 10 km in se vpisal v zgodovino SP ter ponovil dvojni olimpijski in svetovni zmagi etiopske legende Kenenise Bekeleja, ki mu je to uspelo na OI leta 2008 in na SP 2009.

Fraser-Pryce je postala tretja v zgodovini SP, ki je zmagala na obeh najkrajših razdaljah; pred njo sta ta uspeh dosegli Nemki Silke Gladisch (1987) in Katrin Krabbe (1991). Šestindvajsetletna Jamajčanka je tako kot na 100 m ugnala Murielle Ahoure iz Slonokoščene obale (22,32). Isti čas kot slednja je tekla tudi Nigerijka Blessing Okagbare, ki pa ji je po ogledu fotofiniša pripadel bron. Američanka Allyson Felix, trikratna svetovna prvakinja in aktualna olimpijska zmagovalka, si je poškodovala mišico na levi nogi in sredi zavoja pred ciljno ravnino predčasno končala tekmovanje na tleh in pozneje na nosilih.

Menkov je za svoj doslej največji uspeh v karieri prepričljivo dobil skok v daljino, saj je že v četrti seriji pristal pri 8,52 m, v peti pa je tej izvrstni daljavi dodal še štiri centimetre. Tako se je že pred finalnim zadnjim skokom, v katerem je prestopil, veselil svojega prvega odličja na SP. Ostali so se pomerili za preostali zmagovalni stopnički, tekmovalce med drugim in šestim mestom pa je ločilo le sedem centimetrov. Ignisious Gaisah je bil z nizozemskim rekordom drugi (8,29 m), Mehičan Luis Rivera pa z dva centimetra krajšim skokom tretji (8,27 m).

V metu kladiva, uvodni končni odločitvi dneva, je domače občinsko ogrela olimpijska zmagovalka Lisenkova, ki je z državnim rekordom in rekordom SP ugnala Poljakinjo Anito Wlodarczyk in ubranila naslov. Rusinji je v četrtem poskusu uspelo doseči 78,80 metra, poljski rekord Wlodarczykove (78,46 m) pa je bil premalo za zlato. Bron je pripadel Kitajki Wenxiu Zhang (75,58 m).

Triindvajsetletni Storl je za 16 centimetrov ugnal ameriškega dvoranskega prvaka Ryana Whitinga (21,57 m), bron pa je osvojil Kanadčan Dylan Armstrong (21,34 m).