Bolivijske oblasti trdijo, da je njihov državljan, Carmelo Flores Laura, najstarejši človek na svetu. Flores je pripadnik plemena domorodcev Aymara in živi v stari hiši s slamnato streho in tlemi iz blata, v izoliranem zaselku ob jezeru Titikaka na 4000 metrov nadmorske višine. Flores, ki je visoko starost dopolnil prejšnji mesec, hodi brez opore, je nepismen in brez zob, kot vsi ostali bolivijski domorodci pa tudi on celo življenje žveči liste koke.

Nikoli ni imel večjih zdravstvenih težav, zanimivo pa je bil najdlje oddaljen od svojega doma le 80 kilometrov stran, v bolivijski prestolnici La Paz. Moški ne govori špansko, medijem pa je zaupal, da pogreša svojo ženo, ki je umrla pred desetimi leti, poroča AP. Sicer je oče treh otrok, od katerih je živ le še 67-letni sin Cecilio. Flores ima sicer 40 vnukov in 19 pravnukov.

Uradno je najstarejša 115-letna Japonka

Ravnatelj bolivijskega civilnega registra Eugenio Condori je povedal, da ima v registru priložen dokument o datumu krsta. »Za ljudi rojene pred letom 1940 je to namreč zelo pomemben dokument, saj pred tem letom v Boliviji ni obstajal civilni register,« je pojasnil Condori.

Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je sicer najstarejša še živeča oseba danes, glede na datum na rojstnem listu, Japonka Misao Okava, ki jih šteje 115. Najstarejša potrjena oseba, ki so jo do danes zabeležili, pa je Francozinja Jeanne Calmen, ki je umrla v starosti 122 let in 164 dni.