Pojbiču je namreč v sredo potekel šestmesečni mandat na položaju v. d. direktorja agencije, za novega v. d. direktorja pa je vlada imenovala Igorja Velova. Prejšnji svet agencije je sicer objavil razpis in aprila letos vladi posredoval predlog, da bi za direktorja imenovala Pojbiča. A ta je danes na novinarski konferenci dejal, da je minister za infrastrukturo in prostor "predlog držal v predalu in ga nikamor ni posredoval - ne vem zaradi česa in ne vem zaradi koga".

Gre očitno »za čisto politično malverzacijo in konstrukt Bojana Žlendra«

Ponovil je, da so bili nekateri sklepi seje sveta agencije, na podlagi katerih je vlada v sredo Velova tudi imenovala, nezakoniti. Po Pojbičevem mnenju gre očitno »za čisto politično malverzacijo in konstrukt generalnega direktorja direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojana Žlendra.«

Znova je poudaril tudi, da bo vztrajal pri tem, da Žlender objektivno odgovarja. Po njegovem mnenju Žlender ne more biti "predsednik sveta agencije, direktor direktorata in sel vlade". Kot pravi, je Žlendrov motiv "preživeti ne glede na ceno in se prilagajati posamezni politiki, se prodati".

Opozoril, da je agencija izpostavljena korupciji

Med drugim je Pojbič opozoril, da je agencija izpostavljena korupciji. Področja, kjer ima pristojnosti, so občutljiva, prinašajo pa materialne koristi in oblikujejo razna omrežja, ki so po njegovih besedah dokazano skorumpirana. Bremeni jo več kot 5000 kaznivih dejanj, je še navedel Pojbič. Med drugim gre za površna izvajanja tehničnih pregledov, prodajo vozniških dovoljenj in brisanje kazenskih točk.

Pojbič je zatrdil, da je na položaju v. d. direktorja agencije začel s korenitimi spremembami, ki so po njegovem mnenju potrebne, a so se tega v agenciji ustrašili.

Na vprašanje, ali pričakuje nadaljevanje dela na agenciji v smeri, ki jo je sam zastavil, pa je Pojbič odgovoril, da bodo po vsej verjetnosti njegovo strategijo poskušali "malo popačiti". Ob tem pa ni izključil možnosti, da bo za mesto direktorja agencije kandidiral na razpisu. "Morda bodo pa videli, da le imam hrbtenico in da znam delati," je dejal Pojbič.

Žlender: Pojbičevi očitki o nezakonitosti sklepov sveta agencije so za lase privlečeni

Navedbe nekdanjega v. d. direktorja Agencije za varnost prometa Franca Pojbiča, da so bili sredini sklepi sveta agencije nezakoniti, so smešne in za lase privlečene, je danes za STA poudaril predsednik sveta Bojan Žlender. Kot pravi, je svet deloval v skladu z zakonodajo, zato zavrača Pojbičeve očitke, da bi moral objektivno odgovarjati.

Žlender je pojasnil, da je ustanovno sejo novega sveta agencije v skladu s pooblastili sklical minister za infrastrukturo in prostor. Vlada je namreč konec julija razrešila prejšnje člane sveta agencije in imenovala nove. Pojbič je med drugim navedel, da bi morala biti seja sveta po poslovniku sklicana vsaj pet dni pred sejo in ne isti dan, a Žlender je dejal, da to velja za sejo, ki jo skliče predsednik sveta in ne minister.

Ker vlada ni sledila predlogu sveta agencije v prejšnji sestavi, da za direktorja agencije imenuje Pojbiča, ki mu je v sredo potekel šestmesečni mandat na mestu v. d. direktorja, je svet agencije moral poiskati rešitev, je dejal Žlender. Zato so vladi predlagali novega v. d. direktorja in se zavezali, da bodo takoj začeli s postopki za izbor direktorja s polnim mandatom.