Francoska zvezdnica je v 2. krogu Cincinnatija (nagradni sklad 2,369 milijona ameriških dolarjev) presenetljivo priznala premoč 21-letni Romunki Simoni Halep, ki je osmo nosilko turnirja odpravila z izidom 3:6, 6:4, 6:1. Nepričakovani poraz je Bartolijevo tako prizadel, da se je odločila za upokojitev. "Napočil je čas za upokojitev in konec kariere. Mislim, da je trenutek pravi, da se umaknem," je predstavnike medijev šokirala tenisačica, ki je še pred dvema tednoma načrtovala nastop na zadnjem turnirju za veliki slam v sezoni, odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. Kot kaže, je misel o koncu kariere zorela dlje časa.

V Wimbledonu je doživela vrhunec kariere s tako želeno osvojeno lovoriko, po sedmih osvojenih turnirskih zmagah je z Wimbledonom sledila še češnja na torti. Vendar pa je Wimbledon načel tudi njeno telesno in duševno počutje. "Teniška igralka sem že kar nekaj časa, izkoristila sem svojo veliko priložnost, ko so sanje postale resničnost. Že od začetka leta me spremlja smola s številnimi poškodbami. Res sem se z vso silo od jutra do večera vsak dan gnala, da sem prišla do tega cilja v Wimbledonu, kar pa je pustilo posledice. Iz sebe sem iztisnila vso moč, ki sem jo premogla, da sem dosegla cilj. Wimbledon bo vedno ostal zapisan v mojem spominu, vendar pa v tem trenutku moje telo preprosto ne zmore več," je dejala Bartolijeva, ki je v svoji 13 let trajajoči teniški poklicni poti zaslužila 11 milijonov dolarjev z nagradami na turnirjih.

Kriv je težek tekmovalni ritem

"Ne morem več zdržati težkega tekmovalnega ritma, saj se že po 45 minutah igre začnejo pojavljati bolečine. Teh sem bila vajena že nekaj časa, zdaj pa moram poslušati svoje telo, ki pravi, da je dovolj. Vem, da gre za težko odločitev, nikakor je ne jemljem zlahka. Mučijo me bolečine v ahilovi tetivi, zaradi česar imam težave že pri navadni hoji po takšnem dvoboju, bolečine pa so še toliko hujše na trdi podlagi. Da ne naštevam, boli me rama, čutim bolečine v kolku in križu," je še zaupala Francozinja, ki je prvo turnirsko zmago v seriji WTA osvojila leta 2006 na turnirju v Aucklandu. Odločitev je sprejela v pogovoru s svojci, o tem pa se je po telefonu pogovorila tudi z očetom, ki jo je podprl.

Bartolijeva je po Aucklandu osvojila še turnirje v Tokiu in Quebec Cityju (2006), v letu 2009 sta sledili lovoriki Monterreyja in Stanforda, leta 2011 je zmagala v Eastbournu in Osaki ter nato letos še na "sveti travi", ki bo ostal zapisan kot njena zadnja velika turnirska zmaga.