Na splošno število smrti zaradi alkohola tako v Angliji kot na Škotskem upada, vendar ne pri generaciji rojeni v 70. letih prejšnjega stoletja, ugotavljajo raziskovalci z raziskovalnega centra v Glasgowu. Odkrili so namreč zaskrbljujoče znake, ki jih ne smemo ignorirati, če želimo, da alkohol ne bo povzročil še več škode v prihodnjih desetletjih.

Vodja raziskave Deborah Shipton in njeni sodelavci so spremljali predvsem trende v Glasgowu, ki ima najvišjo stopnjo smrti med delovno aktivnimi ljudmi v Evropi. Da bi ugotovili vlogo alkohola pri teh smrtih, so primerjali še učinek pijače na populaciji dveh angleških mest, ki se spopadata s podobnimi težavami, Liverpoolu in Manchestru. Podobne trende so odkrili v vseh treh mestih, toda najbolj zaskrbljujoče je število smrti pri mlajših ženskah, še posebno pri tistih, ki so bile rojene v 70. letih. Število smrti med njimi je v vseh treh naraščalo, ne upadalo.

»Naraščanje uživanja alkohola v Veliki Britaniji (predvsem vina) je povezano tako z dostopnostjo kot s promoviranjem alkoholnih pijač s strani industrije in promoviranjem ekonomije nočnega življenja,« so raziskovalci zapisali v njihovem zborniku. Ugotovili so še, da so smrti, povezane z alkoholom, tako pri moških kot ženskah, najpogostejše zaradi okvare jeter (71 odstotkov), 26 odstotkov je povezanih z duševnimi boleznimi ali drugimi vedenjskimi vzroki, 2 odstotka zaradi težav z drugimi organi in manj kot odstotek teh smrti povzroči zastrupitev z alkoholom. Smrti pri ženskah so pogosteje povezane z boleznimi jeter kot z duševnimi težavami.