Organizatorji prvenstva so poleg načrtovanja tekmovalnega dela precej pozornosti namenili tudi zabavnemu delu evropskega prvenstva, torej ponudbi za navijače, ki bodo za dobra dva tedna preplavili Slovenijo. Pri tem so se po besedah direktorja EuroBasketa 2013, Aleša Križnarja, osredotočili na to, da bosta na uradnih lokacijah prvenstva na voljo hrana in pijača slovenskega izvora, oziroma slovenske jedi, ki pa jih želijo ponujati po ugodnih cenah.

Navijaška središča bodo v vseh štirih mestih, ki bodo gostila košarkarsko prvenstvo. V Celju bo to na Krekovem trgu, na Jesenicah na območju Stare Save, v Kopru na Ukmarjevem trgu (le od 3. do 9. septembra) in Carpacciovem trgu, v Ljubljani pa pred dvorano v Stožicah. Za navijaško zbirališče bo v Ljubljani na Kongresnem trgu poskrbela tudi Mestna občina Ljubljana, a to ne bo uradno navijaško središče prvenstva.

»Navijačev ne želimo opehariti«

»Želeli smo storiti korak naprej od prejšnjih prvenstev v košarki in se približati standardom največjih tekmovanj, ki ponujajo pravo doživetje. Želeli smo tudi, da bi imeli navijači v vseh mestih dobre pogoje, zato smo se s partnerji dogovorili, da bodo v vseh uradnih navijaških conah ugodne cene brezalkoholnih pijač in piva, saj želimo, da te cene ne bi zrasle v nebo, torej, da bodo navijači Slovenijo zapuščali zadovoljni in ne z občutkom, da smo jih opeharili,« pravi Križnar.

Pivo od 2 do 2,5 evra

Da se bodo obiskovalci središč za navijače dobro odžejali, bo skrbela Skupina Laško, ki je skupaj z organizatorji in ponudniki gostinskih storitev v času EP pripravila ugodno ponudbo. »Pomembno se nam zdi, da smo zagotovili primerno ceno piva, ki bo na voljo po 2 in 2,5 evra, ter brezalkoholnih pijač, ki bodo stale 1,7 evra,« je razkril predstavnik Supine Laško, Jernej Smisl.

Big Foot Mama, Modrijani, Neda Ukraden, ...

Poleg gostinske ponudbe bodo navijaška središča obiskovalcem nudila tudi pester spremljevalni program, nastopilo bo precej znanih glasbenih imen. V času prvenstva bodo v teh središčih tako med drugim nastopili tudi Mi2, Tabu, Modrijani, Nude, Kingston, Big Foot Mama, Zoran Predin & CoverLover, različni DJ-i, na Jesenicah pa tudi zvezda z Balkana Neda Ukraden. Poleg glasbenikov bo moč videti tudi nastope folklornih skupin s Hrvaške in Ukrajine ter brazilske tolkaliste, v Celju bodo obiskovalce navduševali Dunking devils, v Kopru bodo pripravili italijanski, skandinavski in grški večer, v Stožicah pa bodo zbrane poskušali nasmejati tudi različni stand-up komiki.

Povezovalce prireditev bo zagotovil Val 202, ki bo skrbel tudi za zabavni program vključno z nastopi glasbenih skupin. Omenjena radijska postaja bo del večernega programa iz navijaških središč prenašal neposredno, celoten radijski program od 16. do 24. ure pa bo vse tekmovalne dni pripravljal izpred dvorane Stožice.

Prost vstop na zabavo, ki bo trajala do polnoči in še dlje

Vodja navijaških središč Aleš Antauer je poudaril, da bo vstop v navijaška središča prost za vse obiskovalce, tudi tiste, ki ne bodo imeli vstopnic za ogled tekem evropskega prvenstva. Izjema bodo le nekateri dogodki, ki bodo plačljivi za vse. Navijaška središča bodo praviloma odprta od 13. ure do polnoči, a mesta bodo lahko sama odločala o tem, kdaj bodo zabavo navijačem tudi podaljšali za uro ali dve.

»Namen navijaških središč je nekoliko v šali rečeno ta, da je to kraj, kjer lahko navijači sprostijo nervozo med prvenstvom. V njih ne bo na voljo le gostinska ponudba, temveč bo tam tudi velik ekran za spremljanje tekem tudi z drugih prizorišč. Prisotni bodo tudi številni sponzorji prvenstva, ki bodo prav tako soustvarjali dogajanje v teh središčih, sicer pa bo program prilagojen tudi posameznim mestom, ki bodo gostila prvenstvo,« pravi Antauer.

Za varnost bo poskrbljeno

Ker bodo v Sloveniji v času prvenstva prisotni navijači različnih držav, bi utegnilo kdaj priti med njimi tudi do kakšnih iskric. Organizatorji so tudi vprašanju varnosti namenili dobršen del pozornosti.

»Na tem področju smo se kar precej usklajevali z ministrstvom za notranje zadeve, pomagala pa nam bo slovenska policija in seveda varnostna služba, ki jo imamo in bo na prizoriščih prisotna ves čas, tudi ponoči. Mislim, da ne bo prevelikih iskric in se bodo vsi lepo imeli ter v športnem duhu navijali za svoje ekipe,« dodaja Antauer.