"Želela sem si, da bi kaj dosegla, vendar mi v prvih dveh serijah ni šlo, v tretji pa sem skušala storiti kaj več, vendar mi prav tako ni uspelo," je dejala enaindvajsetletna Špilerjeva.

V prvi seriji je ostala brez izida, kladivo pa je poslala v zaščitno mrežo v drugem poskusu, ki je bil tudi neveljaven. Njen trener Vladimir Kevo, ki je do vrhunskih izidov popeljal tudi Primoža Kozmusa, se je le obrnil stran od tekmovališča in 'počohal' po bradi ter s težavo zadržal kakšno težko besedo. Njegova varovanka je imela na voljo za kakšen boljši dosežek le še en met. Tudi ta pa ji ni uspel, saj ni presegla niti 65 m in je v skupini zasedla zadnje, 12. mesto med uvrščenimi. V drugi skupini je na startni listi 14 metalk, ki se bodo borile za preboj med 12 finalistk.

"Osvojila sem srebro na mlajšem članskem EP in očitno dveh vrhov nisem še zmožna doseči v kratkem času. Medalja je bil moj cilj, očitno sem se s tem zadovoljila in moja tehnika se je porušila. Vsi delamo napake, zakaj je ne bi še sama kdaj. Bolje sedaj, kot na letošnjem mlajšem članskem evropskem prvenstvu. Ta čas sem še premlada in tehnično preslaba, da bi lahko zdržala dve prvenstvi," je dejala Špilerjeva. Letos je bila druga na EP za mlajše člane in je s tem nadaljevala nepretrgan niz osvajanja odličij na velikih tekmah v mlajših kategorijah vse od leta 2009. V zadnjih dveh letih je nastopila na vseh treh velikih članskih tekmah in ostala brez finala na 29. mestu na olimpijskih igrah v Londonu in prav tako lani na 16. mestu na evropskem prvenstvu v Helsinkih.

"Na teh treh prvenstvih sem se naučila, kako je, če izgubljam, na kar v mlajših kategorijah nisem bila vajena. To bo gotovo šola za naprej. Predvsem pa moram popraviti tehnični motel meta, saj sem še preslaba v tehniki, da bi lahko računala na vidnejše dosežke. Kljub temu je bilo vredno priti v Moskvo, sem sem šla zasluženo, izpolnila sem normo in vsak rad nastopi na SP. Žal, tako kot lani na EP v Helsinkih, kjer tekmice tudi niso bile razpoložene v kvalifikacijah, nisem 'vzela' tistega, kar mi je bilo ponujeno. Prepričana pa sem, da se to ne bo več zgodilo, ko bom izboljšala tehniko meta," je končala Špilerjeva.

Letos je največ vrgla 70,88 m, kar ji je uspelo 29. junija v Kopru, državni rekord, 71,25 m, pa je dosegla 25. maja lani v Čakovcu na Hrvaškem.

V hitri hoji na 50 km zmagal Irec

Na stadionu Lužniki je peti dan prvenstva prinesel le eno končno odločitev; v hitri hoji na 50 km. Naslov je z izidom sezone na svetu osvojil Irec Robert Heffernan (3:37:56). Četrti na olimpijskih igrah lani v Londonu je svoji državi priboril prvo zlato na SP po 18 letih; pred tem je bila najboljša Sonia O'Sullivan leta 1995 v Göteborgu na 5000 m. Srebro si je prihodil Rus Mihail Rižov (3:38:58), tretji pa je bil v cilju Avstralec Jared Tallent (3:40:03).