Isinbajeva je v svojem morebiti zadnjem nastopu dosegla tretji naslov svetovne prvakinje, svojega svetovnega rekorda iz Züricha leta 2009 (5,06 m) pa ni izboljšala, saj je trikrat podrla letvico na 5,07 m.

Med atleti v teku na 800 m zmagal Etiopijec Mohammad Aman (1:43,31), v metu diska je tretjič zapored na SP slavil Nemec Robert Harting (69,11), med atletinjami je dvodnevno tekmovanje sedmerobojk najbolje opravila Ukrajinka Gana Melničenko (6586 točk), v hitri hoji atletinj na 20 km pa je slavila Rusinja Jelena Lašmanova.

Isinbajeva, dvakratna olimpijska zmagovalka in štirikratna dvoranska svetovna prvakinja, je pred SP dejala, da bi bilo lahko prvenstvo na Lužnikih njeno zadnje tekmovanje, vendar pa tega ni potrdila dokončno. Enaintridesetletnica, najboljša v zgodovini te discipline, je pred navdušenim občinstvom vnovič osvojila zlato na SP. Naslov si je priborila že, ko je kot edina preskočila 4,89 m in s tem ugnala olimpijsko zmagovalko iz Londona Jennifer Suhr iz ZDA, ki je bila druga, in Kubanko Yarisley Silva, lastnico najboljšega izida sezone. Obe sta skočili 4,82, vendar je imela Američanka manj poprav.

Nepremagljivi Robert Harting

V teku na en stadionski krog ni prišlo do končnega obračuna med nekdanjim olimpijskim zmagovalcem Merrittom in sedanjim, Kiranijem Jamesom iz Grenade, saj je bi slednji šele sedmi. Merritt je po letu 2009 osvojil drugo svetovno krono, ameriški uspeh je s srebrom dopolnil Tony McQuay (44,40). Luguelin Santos iz Dominikanske republike je preprečil, da bi vsaj eno odličje ostalo v Evropi, saj je bil četrti Belgijec Jonathan Borlee četrti, Čeh Pavel Maslak pa peti.

Na 3000 m zapreke so bile na prvih šestih mestih po tri Kenijke in Etiopijke, prve pa so dosegle vidnejša mesta. Cheywa je tekla najhitreje letos in ugnala rojakinjo Lidyajo Chepkurui (9:12,55), Sofia Assefa pa je bila na tretjem mestu na čelu treh Etiopijk (9:12,84).

Robert Harting je v zadnjem obdobju nepremagljiv na velikih tekmovanjih in je olimpijski zmagi v Londonu dodal še tretjo krono na SP v nizu. Največ je vrgel v četrti seriji in se je v finalni, ko je že zmagal, izkazal še z 69,08 m. Več naslovov si je na SP doslej v tej disciplini priboril le njegov rojak Lars Riedel, petkrat v nizu med letoma 1991 in 2001. Srebro je osvojil Piotr Malachowski, ko je v predzadnji seriji vrgel 68,36 m, Estonec Gerd Kanter pa si je s 65,12 m bron priboril že v svojem drugem poskusu.

Presenetljiv izpad Greena in Antjukove

Melničenkova je v ženskem mnogoboju za 56 točk premagala Kanadčanko Brianne Theisen Eaton (6530), zato je bil pomemben tudi zadnji tek na 800, kjer pa Ukrajinka ni nič prepustila naključju in je ves čas tekla tesno za Kanadčanko in ubranila majhno prednost. Kanadčanka je žena Ashtona Eatona iz ZDA, ki je na tem prvenstvu slavil v deseteroboju, tako da je Ukrajinka preprečila dvojno družinsko slavje. Bron je pripadel Dafne Schippers z nizozemskim rekordom (6477).

Aman je na dva stadionska kroga za četrt sekunde prehitel Nicka Symmondsa iz ZDA (1:43,55), tretji pa je bil Ayanleh Souleiman iz Džibutija (1:43,76). Branilec naslova Kenijec David Rudisha, tudi olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder, zaradi poškodbe ni prispel v Moskvo, ga pa je Aman letos na dveh mitingih že premagal.

Lašmanova, enaindvajsetletna olimpijska zmagovalka (1:25:02), je naslov osvojila v hitri hoji, srebro je pripadlo njeni rojakinji Anisiji Kirdjapkini (1:25:09), bron pa pa Kitajki Liu Hong (1:25:46).

Že v polfinalu na 400 m ovire sta presenetljivo izpadla branilec naslova Američan David Greene in domačinka ter olimpijska zmagovalka Natalija Antjuk.