Nekaj dni pred začetkom priljubljenega poletnega festivala Kamfest so v skupini Štajn v sodelovanju s KD Priden Možic in fundacijo Mamut Kamnik izdelali testni kip orjaškega mamuta, ki ga zdaj vozijo po mestu in za dan ali dva pustijo na izbrani lokaciji, kjer bodo morda kmalu zares postavili tudi bronasti odlitek 20.000 let starega neveljskega mastodonta v naravni velikosti, katerega negativ je že pred petimi leti izdelal kamniški kipar Miha Kač. Postavitev dragega bronastega odlitka neveljskega mamuta, ki je razstavljen v ljubljanskem Prirodoslovnem muzeju, so v domačem okolju doslej odmikale predvsem finančne zadrege, pa tudi izbrana lokacija ob sotočju Nevljice in Kamniške Bistrice se ni izkazala za najprimernejšo.

Občani bodo soodločali

»Zato bodo lahko pri odločitvi, kje bo tritonski bronasti orjak zares postavljen, sodelovali občani, saj jih bomo po Kamfestu povprašali, katera lokacija jim je bila najljubša, že zdaj pa zbiramo njihove predloge, kam naj ga še postavimo,« je povedal Sinan Mihelčič iz skupine Štajn. Dodal je, da bodo med Kamfestom testirali predvsem štiri lokacije, in sicer Glavni trg, pod gradom (pred staro kamniško knjižnico), pred cerkvijo na Šutni in pred kavarno Veronika. Kamničani pa bodo lahko v živo presojali in si ustvarili mnenje o vsaki izmed njih.

Skupina Štajn, ki združuje okoli deset zagrizenih mladih članov (posamezni projekti lahko njihovo število podvojijo), se podobno urbanistično inovativno loteva tudi drugih projektov v mestu, ki jih poprej vedno preveri v praksi. »Na tak način ljudem omogočamo lažjo predstavo, se izognemo nevšečnostim in nepredvidenim stroškom prihodnjih projektov ter preprosto preverimo javno mnenje o načrtovanih projektih,« je pojasnil Mihelčič in dodal, da postavitev začasnega projekta zelo dobro pokaže, kako se bo ta obnesel v realnosti. Dodaja, da so na tak način v Kamniku razvili že več projektov, ki jih občina postopno že izvaja.

Mamut na podvozju katapulta

Za prevoz kar precej okorne, več kot štiri metre visoke in prav toliko dolge lesene silhuete mamuta so postavili na podvozje naprave, ki je ob enem od prejšnjih Kamfestov služila kot katapult, še pove Mihelčič, ki je tudi član na začetku leta ustanovljene fundacije Mamut. To vodi dr. Bogomir Kovač, ki meni, da so fundacije običajna praksa »razvitega sveta«, in pojasnjuje, da fundacije Mamut niso ustanovili le zaradi postavitve skulpture, kar pa bo vendarle osrednji projekt prvih dveh let njenega delovanja.