Tradicionalni festival Dnevi poezije in vina, ki bo med 21. in 24. avgustom že četrto leto po vrsti gostoval na Ptuju, bo po besedah njegovega vodje Aleša Štegra kljub nekaterim finančnim zagatam programsko najobsežnejši doslej. Namen organizatorjev iz Študentske založbe je bil namreč predvsem ta, da v teh kriznih časih pošljejo jasno sporočilo o pomembnosti poezije in uresničijo željo po oživljanju krajev, kjer bodo potekali festivalski dogodki – torej zlasti ulice in skriti kotički Ptuja.

Kosovel in francoska lirika

Program letošnjih, sicer že 17. Dnevov poezije in vina naj bi tako s pestrim dogajanjem zadovoljil goste iz vseh vetrov. Obiskovalci, željni poezije, bodo lahko spoznali več kot dvajset pesnikov z vsega sveta, ki se bodo ob večerih predstavljali na Vrazovem trgu na »velikih pesniških branjih« ali pa na bolj intimnih zasebnih branjih v skritih kotičkih mesta. K temu Šteger dodaja: »Vsi pogovori kot tudi večerna branja se dogajajo v izvirnem jeziku pesnika in bodo prevajani v slovenščino, velikokrat tudi v angleščino.« Častni gostje festivala bodo kitajski pesnik Yang Lian, francoski pesnik Michel Deguy in slovenski pesnik Josip Osti, posebno pozornost pa bodo namenili tudi Srečku Kosovelu; ob tej priložnosti bodo predstavili knjigo njegovih zbranih del. »Kosovel se bo letos vedno znova vračal kot neka rdeča nit festivala.«

Ljubitelji literature bodo lahko poleg pesniških nastopov obiskali tudi različne okrogle mize in degustirali izbrana vina, pripravljajo tudi program za najmlajše, razstave in instalacije pa bodo poskrbele, da bodo poetičen ton dobile tudi mestne stavbe in ulice. Festivalske večere bodo glasbeno plemenitili izvajalci, kot so Manouche, Vasko Atanasovski, Chris Eckman ter Katarina Juvančič in Dejan Lapanje z gostoma.

Žarišče letošnje prireditve je sicer francoska poezija, zato bo že pred začetkom festivala, v nedeljo v Jeruzalemu, potekala prevajalska delavnica s francoskimi in slovenskimi pesniki. Predfestivalsko dogajanje bodo, kot je v navadi, dopolnila še posebna branja, imenovana Večeri pred dnevi, ki bodo v dneh pred festivalom poezijo ponesla tudi v druga slovenska mesta, v Avstrijo in na Hrvaško.

Branja tudi na plovbi po reki

Letošnja izdaja bo ponudila tudi nekatere novosti. »Tokratna posebnost je izjemno okrepljen vinski del našega programa,« pojasni Šteger. Že od februarja so tako prirejali prireditev Hude pokušnje, kjer so tekli pogovori med vinarji in literati ter jih bodo zaradi dobrega odziva nadaljevali tudi med festivalom. »V najboljšem primeru se primeri, da literat spregovori o vinu, vinar pa pove, kaj rad bere.« Poleg pokušine vin na osrednjem prizorišču bo mogoče spoznati tudi posebno serijo steklenic z verzi gostov festivala. Pomembna novost je sejem poezije, kjer se bodo obiskovalci lahko sprehodili med različnimi slovenskimi in prevedenimi knjigami ter jih po znižanih cenah tudi kupili. »To bo prvi slovenski sejem, posvečen izključno poeziji. Radi bi vzpostavili točko, kjer bi se lahko zgodil pretok poezije in bi povezal tako ustvarjalce kot založnike,« pojasni Šteger.

Ker je eden ciljev festivala oživitev Ptuja in okolice, ni presenetljivo, da bodo v dogajanje poskušali vključiti tudi reko Dravo. »Skozi delček našega programa skušamo to nekoč pomembno reko na novo osmisliti,« pravi Šteger. Zato so se odločili tudi za branja na sami reki, natančneje na lokalni ladjici, ki bo plula po njej.

Da bi spodbujali širjenje in dostopnost poezije, obenem pa tudi prevajalsko dejavnost, so za vsakega avtorja, ki se bo predstavil, izdali posebno dvojezično knjižico z njegovimi pesmimi – tuje avtorje v izvirnem jeziku in slovenščini ter domače v slovenščini in angleščini. »Knjige so tisto, kar ostane še zdavnaj po tem, ko se festivalski oder podre,« sklene Šteger.