Rusija se je očitno odločila, da bo med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju prihodnje leto po potrebi zamižala pri izvajanju svoje nove in sporne zakonodaje o prepovedi izpostavljanja mladoletnih oseb »istospolni propagandi«.

Zakon dviga prah od junija, ko ga je podpisal predsednik Vladimir Putin. V zadnjih dneh je dobil izdatno mednarodno pozornost zaradi peticije aktivistične skupine za pravice istospolno usmerjenih All Out, ki jo je podpisalo 320.000 oseb in ki so jo naslovili na Mednarodni olimpijski komite. V njej zahtevajo, naj Rusija do začetka iger umakne sporne dele zakonodaje. Soustanovitelj organizacije Andre Banks je dejal, da bi bila organizacija iger v Sočiju ob teh zakonih »enaka organizaciji olimpijskih iger v Johannesburgu sredi apartheida«.

MOK še razmišlja

Zakon prepoveduje, da bi bile mladoletne osebe izpostavljene »istospolni propagandi«. Kritiki trdijo, da gre za zelo ohlapno besedilo, ki v bistvu prepoveduje parade istospolno usmerjenih, pogovore na temo istospolne usmerjenosti, če so prisotni otroci, ali to, da bi se moška ali ženski držali za roke v javnosti. Putin pravi, da ne gre za to, da bi uvajali kaznovanje istospolne usmerjenosti. »Gre za to, da zaščitimo otroke,« je rekel.

Peticija je imela precejšen odmev in je povzročila, da se je na temo ruskega zakona oglasilo več politikov, pojavila pa se je tudi ideja o bojkotu olimpijskih iger. Po prejemu peticije je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge v petek pozval Moskvo, naj pojasni, kako bo sporni zakon izvajala. Nato je dejal, da so sicer dobili pojasnila, a bodo potrebna dodatna, preden se MOK izreče o zakonu.

Vprašanje je zanetilo mednarodno razpravo, kakršne si Rusija pred olimpijskimi igrami, v katere je vložila ogromno kapitala in bi si z njimi rada dvignila ugled, ne želi. Zadnje olimpijske igre je gostila v Moskvi leta 1980 – takrat jih je na pobudo Združenih držav zaradi sovjetske invazije na Afganistan bojkotiralo 65 držav. Zdaj igram zaradi zakona, če bi ostal v sedanji obliki in če oblasti med igrami ne bi zamrznile izvajanja med športniki, grozi, da se bo februarja prihodnje leto v Sočiju zgodil kakšen incident, ki lahko hitro zasenči športno dogajanje. Ruski minister za šport Vitalij Mutko je sprva dejal, da bodo zakon izvajali. »Nihče ne prepoveduje športnikom netradicionalne spolne usmeritve, da pridejo v Soči. Toda če bodo šli na cesto in začeli širiti propagando, bodo za to seveda morali odgovarjati,« je rekel Mutko. Kasneje je uradna Moskva očitno naredila korak nazaj, saj je Mednarodni olimpijski komite sporočil, da je dobil zagotovilo uradne Moskve, da zakon ne bo zadeval udeležencev iger, enako je dejal podpredsednik odbora dume za šport Igor Anašik. Kar pa polemike še ne rešuje, ker bodo aktivisti in organizacije, kot je kritična Human Rights Watch, še naprej zahtevali razveljavitev zanje spornih delov zakonodaje, ne pa le njihovo »olimpijsko zamrznitev«.

Zato pa ima zakon močno domačo podporo. Ankete kažejo, da ga podpira 88 odstotkov vprašanih Rusov. Tretjina jih tudi meni, da je istospolna usmerjenost bolezen.

Pobude o bojkotu

Zaradi zakona je bil v lokalih na več koncih sveta, kjer se zbirajo istospolno usmerjeni, v zadnjih par tednih aktualen bojkot vodke. Protesti proti zakonu so potekali pred nekaj ruskimi diplomatskimi predstavništvi, med drugim v Torontu in Londonu. Pojavila se je tudi ideja o bojkotu iger. Angleški igralec Stephen Fry, ki je istospolno usmerjen, je v odprtem pismu premierju Davidu Cameronu in MOK zapisal, da »Putin iz istospolno usmerjenih dela grešne kozle, kot jih je Hitler iz Židov«. Pobudi za bojkot iger ali za njihov odvzem Rusiji je podprlo še več znanih osebnosti, med nekaterimi vidnimi politiki in športniki pa ni dobila podpore. »Nihče ni bolj užaljen od mene zaradi nekaterih delov zakonodaje proti gejem in lezbijkam v Rusiji,« je dejal ameriški predsednik Barack Obama, obenem pa se izrekel proti bojkotu, rekoč, da vrsta športnikov trdo trenira, da bi v Sočiju uspeli. Tudi Cameron je proti bojkotu, rekoč, da se je predsodkom lažje postaviti po robu z udeležbo kot z odsotnostjo. Enako je ocenil nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa tudi nekdanji atlet Sebastian Coe, ki je bil član organizacijskega odbora lanskih olimpijskih iger v Londonu. Istospolna usmerjenost je prepovedana v najmanj 78 državah po svetu. ba, agencije