37-letni kolumbijski dirkač je bil v eni izmed nedavnih izjav precej kritičen do številnih sprememb v formuli ena, ki so se zgodile v zadnjih letih, dirke pa označil za zelo dolgočasne.

»Z vso to novo tehnologijo in denimo vpeljavo sistemov DRS in KERS se dirkačem danes sploh ni več treba naučiti prehitevati. Sedaj je dovolj, da se postavijo za bolid, ki ga želijo prehiteti, nato pa na ravnini le pritisnejo gumb in se odpeljejo mimo. Mislim, da je prehitevanje neke vrste umetnost, v kateri moraš biti dober. Da postaneš dober, pa moraš storiti veliko napak in velikokrat neuspešno poskušati prehiteti, šele nato se naučiš tehnike prehitevanja. Ko odraščaš z dirkanjem, se izboljšuješ pri tem početju in na koncu postaneš umetnik, današnji vozniki pa tega več ne rabijo znati.,« nad novostmi v formuli ena ni navdušen Montoya.

Kolumbijec meni tudi, da je v formuli ena danes vse preveč podrejeno varnosti, posledica tega pa so dolgočasne dirke: »Že zadnjih nekaj let neprestano poslušamo samo o varnosti, zaščiti pa znova še malo o varnosti v formuli ena. Ne razumem, zakaj je potrebno toliko pozornosti posvečati varnosti, saj so dirke zaradi teh ukrepov postale dosti manjši izziv, so pa tudi precej dolgočasne.«

Montoya je opozoril tudi na neenakopravno obravnavanje dirkačev iz Latinske Amerike, saj jih zaradi njihovega porekla vse pogosteje mnogi krivijo za dirkaške incidente med dirkami. »Če agresiven dirkač prihaja iz Evrope, potem je vse v najlepšem redu. Če pa je iz Latinske Amerike, potem ga ob prvi priložnosti označijo za idiota. Ko dirkač iz Latinske Amerike nekoga agresivno prehiti, je takoj govora o norosti, ko pa to stori Sebastian Vettel, potem pa gre za sijajno prehitevanje,« je bil direkten Montoya.

Kolumbijski dirkač je nato postregel še z zelo samozavestno izjavo, da bi v primeru ostanka v formuli ena leta 2007 postal prvak. Takrat ga je v moštvu McLarna nasledil Fernando Alonso, ki je bil z moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom nato celo sezono v boju za naslov prvaka, na koncu pa je obema lovoriko z izjemnim zaključkom sezone speljal Kimi Räikkönen v Ferrariju.

»V formuli ena je zelo važno tudi, da si ob pravem času na pravem mestu in da takrat sprejmeš pravilno odločitev. Ko je Sergio Perez pred letošnjo sezono prestopil k McLarnu, so mnogi mislili, da bo hitro postal najboljši na svetu, a ima moštvo sedaj obupno sezono. Tudi sam nisem imel ravno sreče, saj če bi ostal še tretje leto pri McLarnu, bi bil leta 2007 svetovni prvak, a sem se pač takrat odločil, da zapustim formulo ena,« je samozavestno dejal Montoya.