Nevaren trend so na Japonskem poimenovali Aruki Sumaho oziroma hoja s pametnim telefonom, dosegel pa je že takšno razširjenost, da so se telefonska podjetja za boj proti problemu odločila sodelovati z železnicami in vlado. Največji mobilni operater na Japonskem NTT Docomo je na eni od glavnih železniških postaj v Tokiu v Shinjukuju postavil napis: »Hoja med uporabo mobilnega telefona je nevarna … Tisti pa tega napisa verjetno niso videli.«

Po poročanju dnevnega časopisa Mainihi je letos med uporabo telefona na tračnice padlo že 18 oseb, 60 odstotkov udeleženih v anketo pa je priznalo, da se je v njih že zaletel nekdo, ki je uporabljal telefon.

Časopis je spregovoril tudi z moškim, ki je pojasnil, zakaj uporablja telefon tudi med hojo. »Če ne izkoristim časa, ko hodim, moje delo ne bo končano,« je povedal. Poleg opozorilnih napisov na podzemni železnici v Tokiu so se v javnosti pojavili tudi pozivi, da bi prepovedali uporabo pametnih telefonov med hojo. Podobno se je že odločili neko mesto v ZDA, kjer so prepovedali pisanje kratkih sporočil med prečkanjem ceste.