»Vesela sem za Katerino Nash, da ji je končno uspelo zmagati na tekmi za svetovni pokal,« je Žakljeva v športnem duhu priznala premoč, čeprav so bile razlike med najboljšimi znova razmeroma majhne. Žakljeva je za zmagovalko zaostala 24 sekund, za Poljakinjo zgolj sedem sekund, v zaključku pa je Ledinka prehitela olimpijsko in svetovno prvakinjo Francozinjo Julie Bresset. »Maja me je najbolj pozitivno presenetila, saj na prejšnjih svetovnih pokalih tekmovalnega ritma ni zdržala do konca. Poseben občutek je, da sem na zmagovalnem odru peterice višje od olimpijske in svetovne prvakinje Bressetove. Res pa je, da ji je za zmago zmanjkal le še hiter zadnji krog, tako da bo v nadaljevanju sezone še kako nevarna.«

A mlado Francozinjo ima na očeh predvsem zaradi rivalstva med vrstnicami, v skupnem seštevku so nevarne najbolj izkušene. Razplet v Quebecu za Žakljevo ni bil najbolj ugoden, saj sta Nasheva in Wloszczowska poleg Italijanke Lechnerjeve glavni tekmici za skupno zmago, o kateri bo odločala zadnja dirka 14. septembra v norveškem Hafjellu. Nasheva je z 250 točkami dobila 90 točk več od Žakljeve in se tako približala na 85 točk. Poljakinja zaostaja 170 točk, Italijanka pa 190.

»Vsaka prednost je dobrodošla, hkrati pa ni še nobene garancije za skupno zmago,« poudarja prva dama krosa, kateri v čast je bila v soboto na Ledinah znova vaška veselica. »Na zelo visokem nivoju bo treba dirkati tudi zadnjo dirko, zbrano, napadalno, motivirano, vse pa se bo pokazalo ob pravem času. Tu sta manjkali Spitzeva in Dahlejeva, ki se pripravljata za svetovno prvenstvo, in obe sta v Hafjellu lahko visoko, kar si jemljem v prid, kajti največje razlike v točkah so med prvimi tremi mesti, potem so mnogo manjše. Tudi zaradi tega se je Nasheva zelo približala, čeprav sem bila tretja.«

Žakljeva je znova vrhunsko opravila z dirko. Pravi, da je imela za spoznavanje malce spremenjene trase na prizorišču dovolj treninga. »Proga tu mi je bila zelo všeč. Bil je pravi kros. Linije vožnje smo dobro preučili. Predvsem v drugem delu kroga sem maksimalno izkoriščala tehnično znanje, prenos hitrosti čez prelomnice in hitrost čez ovale. Malce manj sproščeno in samozavestno sem se počutila v prvem delu kroga na daljšem spustu, saj sem na ogledu trase po drsečih skalah hodila peš, kar me je malo vrglo iz ritma. Prav tam sem naredila majhno napako, kar je Bressetova izkoristila za zgodnji napad, a smo jo v zaključku vseeno ujele. Ključno je bilo, da sem dobro razporedila moči,« je bila zadovoljna.

Čeprav bi nemara kdo pričakoval, da bo vse moči usmerila v obrambo bele majice, pa z nič manjšimi apetiti ne čaka svetovnega prvenstva čez manj kot tri tedne. »Tako svetovno prvenstvu v Južni Afriki kot finale v Hafjellu sta zelo pomembni dirki, osredotočena bom prav na vsako. Želje in cilje imam visoke,« je zatrdila po že doslej zelo uspešni sezoni, ambicije pa seveda niso nobeno presenečenje.