S stadiona je bil vaš kvalifikacijski nastop videti za desetico. Kako ste ga doživeli vi v tekmovalni areni?

Zelo sem zadovoljen. Izkoristil sem zelo dobre razmere za tekmo ter v prvem poskusu vrgel kladivo do daljave, ki sem si jo pred prihodom v Moskvo želel.

Tekmecem ste nagnali strah v kosti. To je bil cilj, mar ne?

Ne vem sicer, koliko strahu sem jim zadal. Nedvomno pa so se lahko prepričali, da sem prišel v Moskvo dobro pripravljen. Navsezadnje so tudi drugi fantje pokazali, da so dobro pripravljeni, tako da bo v boju za kolajne kar gneča.

Je bil kvalifikacijski met optimalen?

Met je bil tehnično zelo dober. Le hitrosti nisem razvil, kot bi si želel. S takšnim metom, kot sem ga izvedel v soboto, bi bil v finalu zadovoljen, če bi mi uspel pri maksimalni hitrosti.

Napoved finala?

Šel bom po zmago. Verjamem, da bo šel ponjo še kdo. Obeta se prava borba, ki se je veselim. Kvalifikacijski met mi je dal še dodatno samozavest, saj sem se na prizorišču prepričal, da sem dovolj stabilen.

Kakšna pa bo finalna taktika?

Odločil sem se, da bom od prvega meta naprej napadel na vso moč. Skušal bom presenetiti Parsa, ki je sicer pripravljen bolje. Če je on moj edini tekmec za zmago? Po videnem v kvalifikacijah bi izpostavil še Melicha. Toda Čeh je nepredvidljiv. Redko mu uspe dober met, ki bi poletel daleč. Če pa mu...

Toda napad na vso moč lahko pomeni tudi, da bo kakšen met končal v zaščitni ograji...

Drži, to se lahko hitro zgodi. A tudi, če se, lahko še vedno naredim korak nazaj ter se z zanesljivim metom uvrstim med najboljšo osmerico, ki bo imela dodatne tri mete. Ne verjamem, da lahko osem metalcev vrže kladivo tako daleč, da jih ne bi mogel prehiteti tudi z bolj pazljivim metom.

Izdelane imate torej številne finalne scenarije. Tudi takšnega, da bodo kladiva tekmecev letela zelo daleč, vaše pa ne in jih bo treba premagovati iz ozadja?

Osredotočiti se moram predvsem nase. Izbral sem si individualen šport, v katerem ni prostora o razmišljanju tekmecev. Ves čas je prisotna borba s kladivom. Prav zato si želim od prvega meta napasti na vso moč, saj verjamem, da Pars ne bo startal na polno. Če mi uspe dober met na začetku, je večja verjetnost, da bo storil napako.

Pred svetovnim prvenstvom ste se spraševali, kako hiter bo izmetni krog. In kako hiter je?

Ni najhitrejši. Opisal bi ga kot normalnega. Verjamem, da boste v finalu videli nekaj metov prek 80 metrov, ne verjamem pa, da bodo kladiva letela krepko čez 80 metrov. Veseli me predvsem, da je vreme toplo. To mi ustreza in me pri mojih letih napaja z energijo.

V Rusiji nimate tekmovalnih izkušenj. Kako se tu počutite?

Nič posebnega ne občutim. Podobno kot na katerih drugih prizoriščih. Iz hotela Cosmos se Kozmus kdaj odpravi na stadion, ki je v Moskvi precej oddaljen. To je tudi razlog, da v nedeljo nisem šel na Lužnike, temveč sem se odločil, da sem kar v hotelskem fitnesu opravil manjši trening. Sicer kaj veliko Moskve ne bom videl, posledično pa se domov ne bom vrnil s kakšnimi posebnimi spomini.

No, morda pa boste danes po tekmi le doživeli kakšen utrip. Vsak vaš uspeh je bil namreč v poznih urah povsod po svetu nepozaben...

Imate prav. Lahko le upam, da bo tako tudi tokrat.

Vas je v kvalifikacijah kdo razočaral?

Morda malce Koji Murofuši (v finale se je uvrstil z osmo daljavo, 76,27 m, op. p.). Mislil sem, da je pripotoval bolje pripravljen. Če bi bil, bi s kvalifikacijsko normo opravil brez težav. Pawel Fajdek (deveti, 76,17 m, op. p.) je znova potrdil, da je nepredvidljiv, drugi pa so metali po pričakovanju.

Ste se s tekmeci kaj pogovarjali, si pred tekmo izmenjali kakšne informacije, kako je kdo pripravljen?

Videli smo se, pogovarjali pa bolj malo. Bolj na kratko smo si rekli srečno, to pa je bilo vse.

Imate kakšno sporočilo za brežiške sokrajane, ki bodo danes v velikem številu navijali za vas?

Naj bodo doma čim glasnejši. Naj se jih sliši do Moskve. Obljubljam jim, da bom dal vse od sebe, da postanem svetovni prvak. Naredil bom vse, da jih ne razočaram oziroma da jih zadovoljim.

Kmalu bosta minili dve leti, ko ste nazadnje premagali Parsa. Je zdaj čas, da ponovite rezultat?

Toliko časa je že minilo? No, s statistiko se nisem nikoli obremenjeval. Vem pa, da me zanima zmaga in če jo želim doseči, moram premagati tudi Parsa.

Za osvežitev vašega spomina: pred štirimi leti v Berlinu, ko ste postali svetovni prvak, Parsa v sezoni niste premagali nikoli, na najpomembnejši tekmi pa dokaj prepričljivo...

No vidite, da se to da. Lahko le upam, da bo tako tudi v Moskvi. Sem pa pripravljen tudi na poraz, a bom naredil vse, da do njega ne bo prišlo.