Vse kaže na namerni požig

Ogenj se je razplamtel na površini okoli 50 hektarjev, in to na skoraj istem mestu kot pred sedmimi leti, ko je gasilcem iz cele Slovenije šele po tednu dni boja z ognjem uspelo ukrotiti ognjene zublje. Tokrat je gorel borov gozd, pa grmičevje in travniki. »Teren je bil nedostopen, tako da gašenje z vozili ni bilo mogoče. Ognjena črta je bila dolga okoli 300 metrov,« je povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin in dodal, da okoliščine, v katerih je prišlo do požara, po njegovem mnenju kažejo samo na nameren požig. Gašenje je oteževal rahel veter spremenljivih smeri, poleg tega pa dodatno nevarnost na tem območju predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne. In kot je dejal vodja intervencije na pogorišču Boris Butal, je bilo nekaj eksplozij ponoči tudi slišati, vendar pa življenja gasilcev niso bila ogrožena.

Ogenj se je približal vasi Lipa na dobrih 500 metrov, na srečo evakuacija prebivalcev ni bila potrebna, vse pa se je dobro izteklo tudi za kočo na Trstelju in oddajnike na omenjenem hribu. Zaradi požara so zaprli le cesto Renče–Temnica.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je bil minister Roman Jakič tudi v stiku s hrvaškim kolegom Antejem Kotromanovićem, ki je ponudil pomoč letalstva, če bi bilo to potrebno, za pomoč pa so pristojni zaprosili tudi Furlanijo - Julijsko krajino, ki pa zaradi številnih požarov na njihovem območju z letali canade ne bi mogli pomagati. Sicer pa je bil aktiviran tudi državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Tako je bilo na nočni straži na pogorišču okoli 150 gasilcev iz vse Slovenije. Na delu pa so bili včeraj tudi policisti in kriminalisti, ki so preiskovali vzrok požara.

Gori tudi v Savinjski dolini

Z večjim požarom na težko dostopnem terenu se vse od sobote, ko je zaradi udara strele ob pol treh zjutraj zagorelo na območju Velikega Rogatca v občini Luče, borijo tudi v Zgornji Savinjski dolini.

Gasilci iz Luč so ugotovili, da je zagorelo na zelo težko dostopnem visokogorskem terenu, ki ga brez pomoči helikopterja Slovenske vojske, usposobljenega za gašenje, ne bodo mogli ukrotiti. Na pomoč so jim priskočili tudi za delo s helikopterjem usposobljeni gasilci iz Okonine, s katerimi so nato skupaj postavili bazen za zajemanje vode, ki so ga s pomočjo motorne brizgalne polnili v bližnji reki Lučnici. Posadki je s helikopterjem v približno 30 naletih kljub trudu in prizadevanju uspelo požar le omejiti in preprečiti nadaljnje širjenje, nato pa so morali gašenje zaradi pomanjkanja goriva celo prekiniti.

V noči na nedeljo se je ogenj zaradi vetra še razširil in do popoldneva zajemal že pet hektarjev površine, po pobočju pa se je še naprej vztrajno širil. Na srečo ogenj ni ogrožal hiš, so se pa bali, da bi zajel krošnje smrekovega gozda. Požar so lahko le omejili in preprečili nadaljnje širjenje s tem, da so dodobra namočili teren in tako preprečili preskok ognja pod pobočje, pri čemer so jim z vodo na pomoč priskočili okoliški gasilci iz Ljubnega, Gornjega Grada, Grušovelj, Pobrežja in Šmartnega ob Dreti. Popoldan sta pomagala požar gasiti še dva helikopterja Slovenske vojske, a jim požara do večera še vedno ni uspelo povsem pogasiti, zato bodo morali intervencije najverjetneje nadaljevati tudi danes.