"Bilo je stresno, saj sem bila ob koncu v odločilnem delu zelo zaprta. Vedela sem, da se moram prebiti v položaj, iz katerega bom lahko finiširala. Bilo je veliko prerivanja, izgubljale smo ritem, tokrat pa sem tudi sama druge odrivala, in niso le druge mene, kot običajno. Napovedala sem polfinalni nastop, ker sem vedela, da sem tega sposobna. Čeprav je bil to jutranji tek, sem dosegla dober čas. Sedaj so apetiti malo zrasli in bom lahko umerjeno nastopila v polfinalu," je svoj taktično zrel nastop opisala 34-letna Romanova, profesorica nemščine in madžarščine.

Tekla je v zadnji skupini, vse tri pa so bile zelo hitre. V polfinale se je uvrstilo prvih šest tekmovalk iz vsake skupine ter še šest preostalih najhitrejših po času, med katerimi je bila najhitrejša prav Romanova.

Že v prvi skupini je izjemno hitro tekla Etiopijka Abeba Aregawi, ki od olimpijskih iger v Londonu, kjer je bila peta, nastopa za Švedsko. Letošnja dvoranska evropska prvakinja je tekla 4:07,66, prvih devet tekmovalk pa je v skupini teklo pod 4:09. Tako je Etiopijka Gelete Burka, ki je na zadnjih treh dvoranskih svetovnih prvenstvih osvajala odličje, zasedla šele deseto mesto (4:11,26) v skupini in je na koncu ostala brez polfinala.

Vedoč, da bo za preboj v naslednji krog kljub zgodnji uri potrebno doseči dober čas, je bila za kvalifikacije hitra tudi druga skupina, v kateri je bila najboljša Avstralka Zoe Buckman (4:06,99). Neposredno v polfinale se je na šestem mestu uvrstila tudi Mimi Belete iz Burundija, ki je tekla 4:09,27.

V silovitem zaključku ostala med vodilnimi

Romanova je v tretji skupini začela in tudi nadaljevala na šestem mestu, Diana Sujew iz Nemčije pa je narekovala oster ritem in bila nekaj korakov pred tekmicami. Slovenka je zadnji krog začela na petem mestu, v ciljnem finišu je padla na sedmo mesto, uspelo pa se ji je obdržati med vodilnimi v silovitem zaključku teka.

"Vesela sem, da sem tekla v zadnji skupini, kar sem tako vedela, kaj me čaka in kako hitra moram biti. Z Nemko Sujewo sva že nekajkrat tekli letos in je pred tekmo napovedala, da bo sama narekovala hiter ritem, če ne bo tega storila katera druga. Očitno so izkušnje tiste, ki so mi dodatno pomagale, da sem bila dobra tudi v finišu, tokrat odločilni prvini, ki ni moja najmočnejša. Sedaj me čaka regeneracija in priprava na polfinale čez dva dneva. Mislim, da lahko tečem 4:04, 4:05, sem pripravljena tako dobro in upam, da bom to pokazala v polfinalu," je končala edina slovenska tekmovalka drugega dne prvenstva na Lužnikih.

Danes šest končnih odločitev

Na programu bo danes šest končnih odločitev. Ob 15. uri se bo začela hitra hoja za moške na 20 km, ob 17. skok v daljino za ženske, ob 18.15 met diska za ženske, deseterobojci bodo dvodnevno tekmovanje končali ob 18.35 s tekom na 1500 m, pol ure pozneje bo start teka na 10.000 m za ženske, tekmovalni dan pa bodo ob 19.50 zaključili sprinterji na 100 m.

Zaradi dopinga predčasno domov

Kelly-Ann Baptiste, bronasta v teku na 100 metrov na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011, je padla na dopinškem testu in je še pred prvim nastopom na stadionu Lužniki v Moskvi zapustila prizorišče svetovnega prvenstva v atletiki. Tekačica s Trinidada in Tobaga, otoške države v Karibskem morju, je sodila v ožji krog favoritinj na 100 metrov.

"Odločila se je, da bo prostovoljno zapustila prvenstvo ter se bo odpravila nazaj v domačo bazo," je po poročanju tiskovnih agencij za tamkajšnji otoški časnik Trinidad Express povedal glavni trener ekipe Dexter Voisin. Skupaj z Baptistovo je prvenstvo prostovoljno zapustila še ena članica odprave te otoške državice Semoy Hackett, ki je bila pozitivna na dopinškem testu na lanskem ameriškem državnem prvenstvu, a so jo kljub temu vključili v reprezentanco.

Baptistova se je na največje letošnje tekmovanje v atletiki pripravljala skupaj z ameriškim sprinterjem Tysonom Gayem, ki se je še pred začetkom prvenstva znašel na seznamu dopinških kršiteljev. Atletinja bi v Moskvi nastopila v treh disciplinah, v teku na 100 in 200 metrov ter štafeti 4 x 100. Sprinterka, ki je bila na olimpijskih igrah lani v Londonu šesta, je letos na 100 m s časom 10,83 sekunde vpisala tretji izid na svetu, hitrejši sta bili le dvakratna olimpijska šampionka Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,77) in Nigerijka Blessing Okagbare (10,79).

Še preden se je začelo sta prvenstvo v Moskvi zasenčila dopinška škandala, v katerega sta bila vpletena sprinterja Gay in Jamajčan Asafa Powell.