"Mislim, da se sezona razpleta tako, kot si samo lahko želim, in tako, kot vem, da sem pripravljena," je po dopinški kontroli in podelitvi odličij dejala Markovičeva. "Ker je finale potekal pozno zvečer, je bilo treba skozi cel dan ostati zbran in pripravljen. Mislim, da mi je to lepo uspelo. V finalu sem plezala dokaj hitro, saj mi je bila smer lahka, na koncu pa mi je nekoliko žal, da nisem ostala še toliko zbrana, da bi še stisnila tista dva giba do vrha, saj sem imela še dovolj moči," je še dejala zmagovalka Imsta.

Tako polfinale kot finale sta se razpletli po podobnem scenariju, ki je bil pisan na kožo 25-letne Ptujčanke. Potem ko je v finalu slabo plezala Avstrijka Magdalena Röck, s katero sta si delili vodstvo po polfinalu, je imela slovenska športna plezalka odprto pot do zmage. Dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji je v finalni smeri ohranila zbranost, s smeri pa je padla šele tik pod vrhom, na istem oprimku kot Japonka Odova, sicer brez osvojenega vrha, a z zmago v žepu na podlagi boljšega plezanja v prejšnjem krogu.

Bivanje onstran Atlantika v Kolumbiji in naporna pot nazaj očitno nista huje načeli forme odlične Ptujčanke, saj je v Imstu vpisala še eno zmago. Druga je bila Japonka Momoka Oda, tretja pa Južnokorejka Jain Kim. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Markovičeva s 180 točkami prevzela vodstvo pred Kimovo (165) in Francozinjo Helene Janicot (120), ki je bila na tekmi četrta.

V pokalu narodov v težavnosti je Slovenija na tretjem mestu (156 točk), pred njo pa sta le ekipi Japonske (177) in vodilne Francije (275).

Osem Slovencev v polfinalu

V polfinalu je nastopilo osem Slovencev, a si je le Markovičeva zagotovila finalno vstopnico. Po evropskem prvenstvu v Chamonixu, na katerem je kot najboljša Slovenka osvojila srebro, je stopila na stopničke tudi na uvodni tekmi svetovnega pokala v Brianconu, na svetovnih igrah neolimpijskih disciplin v kolumbijskem Caliju pa je zmagala.

Od preostalih članic slovenske ekipe je prijetno presenetila 20-letna Tina Šušteršič, ki je bila v polfinalu celo v igri za svoj prvi veliki finale, nazadnje pa je z 11. mestom vpisala svoj najboljši izid v članski konkurenci na tekmah najvišje kakovostne ravni. Maja Vidmar je zasedla 15. mesto, Katja Kadič in Jera Lenardič pa sta tekmovanje končali na 24. in 25. mestu.

Pri moških zmagal Japonec

V moški konkurenci je zmagal Japonec Sači Ama pred Avstrijcem Jakobom Schubertom in Špancem Ramonom Julianom Puigblanquejem. Ama je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Čeprav je tekmo v Imstu izpustil, je v skupnem seštevku z 12. mestom najvišje uvrščeni Slovenec Domen Škofic. Od treh Slovencev v polfinalu Imsta se je najbolje odrezal Urban Primožič z 12. mestom. Sergej Epih je bil 15., Martin Bergant 26., Jure Raztresen pa je v kvalifikacijah zasedel 40. mesto.

Naslednja tekma svetovnega pokala v težavnosti bo šele čez poldrugi mesec, 20. in 21. septembra v belgijskem Puursu. V vmesnem času bo športno plezanje znova v znamenju balvanov, ko bosta v tej zvrsti športnega plezanja najprej sklepna tekma svetovnega pokala 24. in 25. avgusta v Münchnu ter nato še 31. avgusta in 1. septembra evropsko prvenstvo v nizozemskem Eindhovnu. Najboljši športni plezalci pa so bodo 7. septembra merili v težavnosti in balvanih tudi na tradicionalnem plezalskem mitingu, rockmastru v italijanskem Arcu.