Medtem ko prostovoljci lahko skrbijo za pozitivno vzdušje, imajo glavno besedo pri tako velikem tekmovanju organizatorji. Ti so bili predvsem pri prevozih z letališča razglašeni, zato so minevale ure ob transportu z ene na drugo stran 12-milijonskega mesta. Toda verjamemo, da se bo vse skupaj uredilo, saj si Rusi zelo želijo, da bi odmevna prireditev našla pozitivno mesto v atletski zgodovini. Rusi tako velikega tekmovanja, kot je svetovno prvenstvo v atletiki, na katerem bo od danes do 18. avgusta nastopilo skoraj 2000 atletov iz 206 držav, niso organizirali vse od leta 1980, ko so gostili olimpijske igre. In tudi naslednji največji športni dogodek bodo gostili prav Rusi, ko bodo februarja prihodnje leto v Sočiju zimske olimpijske igre.

Rusija še vedno velja za atletsko velesilo, ki je v preteklosti tekmovala z ZDA, katera bo najuspešnejša država na svetu. Globalna konkurenca je med velesile izstrelila še nekatere države, ki se zaradi posameznikov uvrščajo med najuspešnejše. To so v zadnjih letih predvsem Jamajka in nekatere afriške države, ki blestijo v tekih. Tudi strožji dopinški nadzor je številne ruske športnike kaznoval s suspenzi, čeprav v atletskem svetu še vedno velja, da je pri jemanju nedovoljenih poživilih najtežje ujeti Ruse, saj je vstop v državo dokaj zapleten, zato so presenečenja ob nenapovedanih testih skoraj nemogoča.

Rusi največ pozornosti pred prvenstvom namenjajo svetovni rekorderki v skoku ob palici Jeleni Isinbajevi. Ruska zvezdnica je napovedala, da bo na Lužnikih tekmovala zadnjič v karieri. Ni si težko predstavljati, na kakšen način bi rada sklenila izjemno uspešno pot, ki je imela v zadnjih letih tudi nekaj vzponov in padcev, in kako ji bodo skušali ob tem na samem prizorišču pomagati domačini.

S stališča slovenskih atletov bo svetovno prvenstvo v Rusiji pestro. Slovenski nastopi si bodo sledili najmanj do petka, 16. avgusta, v primeru pričakovane uvrstitve Martine Ratej v finale meta kopja pa vse do zadnjega dne. Vrhunec bo slovenska atletika doživela prve tri dni s Primožem Kozmusom. Poleg Brežičana pa se bosta ta konec tedna predstavili še dve tekačici, in sicer Daneja Grandovec v maratonu ter Sonja Roman v kvalifikacijah teka na 1500 m. Nobena med njima ne napoveduje čudežev, bi se pa Romanova, ki je v tej sezoni dvakrat dosegla normo, rada uvrstila v torkov polfinale. Obe atletinji se počutita dobro, je pa izkušena Sonja Roman potožila, da sta z Danejo Grandovec edini atletinji, ki na prizorišču SP nimata svojega trenerja. »Tekmovala bom na svojem tretjem svetovnem prvenstvu. Naredila bom vse, da bom odtekla svoj tek, ki mi po statistiki prinaša najboljše rezultate. Toda vse ne bo odvisno zgolj od mene, saj bodo imele svojo računico tudi tekmice. Verjamem, da sem se sposobna uvrstiti v polfinale, kar je moj osnovni cilj,« nam je na letališču Šeremetjevo dejala Sonja Roman.