Kakšen bo recept za današnji kvalifikacijski nastop?

Cilj je, da vržem normo čim prej, se pravi v prvem metu, da ne izgubljam preveč energije po nepotrebnem.

Od kje po vseh uspehih črpate toliko volje po vnovičnem dokazovanju?

Z motivacijo nisem imel nikoli težav. Če je prava motivacija, je tudi želja po dokazovanju velika. Vso sezono sem podredil razmišljanju le na eno tekmo. Zdaj sem tu, da se pokažem in se predstavim na najvišjem možnem nivoju. Poleg tega mi pomagajo tudi izkušnje, saj vem, kaj me čaka na tako velikih tekmah.

Videti ste izjemno optimistični...

Razlog za optimizem se skriva v tem, da sem res dobro fizično pripravljen, medtem ko sem tehnično na dosti boljšem nivoju, kot sem bil pred tem v sezoni. Ko se metalec kladiva lovi v tehniki, je to velika težava. V takšnem primeru moraš ves čas razmišljati, kako boš zadel met. Ko pa si samozavesten, se lahko sprostiš in vržeš orodje res daleč.

In kdaj je bil tisti odločilni dan, ko ste začutili kladivo?

Po državnem prvenstvu v Celju. Ko sem na Bjelolasici na vsakem treningu metal serijo metov 77 in 78 metrov, sem vedel, da sem dober. Tudi 80 metrov sem enkrat vrgel, ko sem imel pred tem serijo metov okoli 79 metrov. To so daljave, ki dajejo metalcu samozavest, da se gre lahko na veliko tekmo borit in napadat najvišja mesta.

Potem ko ste odlično startali v sezono maja v Slovenski Bistrici, v nadaljevanju leta niste izpolnili svojih ciljev. Sicer ste tekmece z izjemo Krisztiana Parsa premagovali, toda daljave pred SP so krajše, kot ste si jih želeli...

Fizično sem pripravljen na zelo visokem nivoju. Načrte mi je prekrižala poškodba gležnja, po kateri precej časa nisem mogel trenirati z maksimalno intenziteto. To je bil razlog, da sem izpustil nekaj mitingov ter se pripravljal le na Moskvo. Tu se bo kot vselej na veliki tekmi odločalo, kako uspešna je bila sezona.

Kateri bodo po vašem mnenju največji tekmeci v boju za kolajno?

Krisztian Pars je po videnem v sezoni prvi favorit. So pa še številni drugi metalci, med katerimi lahko kdo preseneti. Med njimi mislim vedno na Fajdeka. Poljaku se vidi, da je vrhunsko fizično pripravljen, ima dobro tehniko, skratka vse na njem je tako, kot mora biti. Daljave pa kažejo, da je izjemno nepredvidljiv. In takšen metalec je lahko venomer nevaren na velikem tekmovanju. Glede na to, da je prijavljen Japonec Murofuši, se gotovo ni prišel v Moskvo zgolj pokazat. Verjamem, da je zelo dobro pripravljen. Omeniti kaže še Čeha Meliha. Še nekaj je fantov, ki lahko kladivo vržejo daleč. Toda pogled na bližnjo zgodovino velikih tekmovanj kaže, da tekmeci na prvenstvih praviloma niso dosegali svojih največjih daljav.

V zadnjih letih so daljave v metu kladiva krajše. Kakšne pričakujete, da bodo v Moskvi?

Če bodo razmere običajne, da ne bo izmetni krog preveč hiter, potem verjamem, da bo daljava 80 metrov zadostovala za kolajno. Koliko bo treba za zlato, pa bo pokazala tekma.

Številne največje uspehe v karieri ste doživeli na vzhodu, predvsem na daljnem Japonskem, Kitajskem in v Južni Koreji. Tudi letošnje prvenstvo poteka na vzhodu, le da so razmere drugačne kot na omenjenih lokacijah. Vas to kaj ovira?

Malce smo se res vsi skupaj bali, da bi znalo biti v Moskvi mrzlo. Osebno imam raje nekoliko višje temperature. Toda vse kaže, da bo v Moskvi toplo, temperature pa dosežejo tudi 30 stopinj Celzija. Če je topleje, se lahko ogrevam, kot si želim, kot sem navajen. Če je na tekmi hladneje, moraš ves čas migati, da ostaneš ogret, kar jemlje dodatno energijo.

Ste v Rusiji v svoji karieri sploh že tekmovali?

Ne še. Pred nekaj leti sem razmišljal, da bi šel v Rusijo na trening v olimpijsko bazo blizu Sočija. A so se ti plani potem izjalovili.