Zdaj enainsedemdesetletni Bomio je bil trener švicarske plavalne reprezentance na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju ter predsednik švicarskega plavalnega kluba Bellinzona, v glavnem mestu italijansko govorečega kantona Ticino.

Policija ga je prijela leta 2011, potem ko sta dve njegovi žrtvi spregovorili o večletnih spolnih zlorabah ter ga prijavili organom pregona. Vse njegove žrtve so bile mlajše od 16 let in moškega spola, policija ga je osumila za kar 400 primerov spolnih zlorab, do katerih je prihajalo v letih od 1998 do 2007. Sodišče v Luganu pa ga je nazadnje spoznalo za krivega, da je vsaj 15 dečkov prisilil v spolni odnos med skoraj desetletjem sistematičnih zlorab.

"Vsa svoja dejanja je storil z naklepom, tako da je s svojo avtoriteto in statusom zvabil svoje žrtve v past," je ob izreku sodbe dejal predsednik sodnega senata Marco Villa. Bomio ni priznal krivde, da je spolno zlorabljal dečke. Priznal je le, da se je "dotikal" dečkov, vendar pa je zanikal, da bi jim grozil ali se posluževal nasilja, češ da je tudi sam bil žrtev "nagona".